Veertig aanhangers Morsi doodgeschoten

buitenland
46
8 jul '13
Vandaag zijn tientallen aanhangers van Morsi doodgeschoten.

Minstens veertig aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn maandag doodgeschoten toen zij met geestverwanten het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde probeerden te bestormen. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid laten weten. Zeker 322 mensen zouden gewond zijn geraakt. Het leger en de Moslimbroederschap, waartoe Morsi behoort, spreken elkaars lezing van de gebeurtenissen tegen.

Volgens het leger was het bloedbad het werk van onbekenden. Zij schoten, behalve een legerofficier, vijf Morsi-aanhangers dood die voor het gebouw bivakkeerden uit protest tegen het optreden van het leger. De strijdkrachten zouden hun voorman vasthouden in het hoofdkwartier van het keurkorps. De Moslimbroeders houden het erop dat het leger het vuur opende op aanhangers van de verdreven president.

Ooggetuigen bevestigen die lezing. Volgens Al-Shaimaa Younes, die de demonstratie voor het gardehoofdkwartier bijwoonde, vuurden militairen en politieagenten op betogers tijdens het ochtendgebed. "Ze schoten met scherp en zetten traangas in", vertelde de demonstrante. "Er brak paniek uit en mensen zetten het op een lopen. Ik zag mensen vallen."

Onder de demonstranten zouden ook vrouwen en kinderen zijn geweest.

© Novum 2013
egypte
mors
moslimbroederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?