Tips voor een gezonde Ramadan
De prachtige vastenmaand staat op het punt van beginnen.
08 July 2013
lifestyle

Omdat de Ramadan ook dit jaar in de zomer valt zijn enkele gezondheidstips van essentieel belang om de lange dagen vol te houden op een gezonde manier. Vooral het genoeg drinken en gezond eten is belangrijk. Hieronder een lijst met tips

Hydratatie
Drinken is super belangrijk tijdens de Ramadan in de zomer. Omdat je veel vocht verliest dien je je vochtgehalte op peil te houden tijdens de uren dat we mogen eten en drinken. Probeer tussen zonsondergang en zonsopgang rond de 1,5 liter water te drinken.

Gezond dieet
Het eten van gezonde voeding is zeker na een lange periode van niet eten belangrijk. Stort jezelf niet op de bladerdeeghapjes en chebakia, dat zal je honger namelijk niet stillen en verstoort je lichaam. Begin zoals onze geliefde Profeet Mohammed (vzmh) met melk en een paar dadels. Gedroogde abrikozen zorgen ook voor de nodige energie.

Eet geen zware maaltijden
Begin zoals hierboven staat met wat melk, water en dadels. Daarna is een kommetje soep aangeraden en wacht vervolgens minimaal twee uurtjes met het eten van iets zwaars.

Consumeren van fruit en suikers
Fruit eten is goed om de vitaminevoorraden aan te vullen en wat gezonde suikers binnen te krijgen. Vergeet daarbij niet de nodige granen naar binnen te kijgen.

Drie maaltijden
Het is aangeraden om drie maaltijden te nuttigen. Eet geen grote porties en eet om de paar uur.

Dutje
Bij deze tip moeten we onszelf in de hand houden. Een dutje vroeg in de middag is zeker aan te bevelen maar ken je grenzen. Slapend de dag doorbrengen om het 'vasten' te omzeilen is natuurlijk niet goed maar je lichaam even uit laten rusten kan geen kwaad.

Even geen zon
Hoewel we er in Nederland niet heel veel last van krijgen is het toch belangrijk om even te melden. Probeer gedurende de dag niet veel in de zon te lopen en ga op zoek naar koele ruimtes. Zo verzwak je je lichaam niet snel.

Spaar je krachten
Het minimaliseren van fysieke inspanningen is belangrijk. Vooral mensen met een zware baan moeten goed op hun lichaam letten terwijl sporters niet te lang door moeten gaan.

Diabetici/gezondheid
Allereerst is het van levensbelang om met je huisarts te bespreken of het verantwoord is om te vasten. Hoewel vooral ouderen zich schamen en met een schuldgevoel zitten wanneer men niet kan vasten dienen ook deze mensen niet te vasten volgens de islamitische regelgeving omtrent gezondheid en vasten. Ook andere mensen met een kwetsbare gezondheid zijn vrijgesteld van het vasten. 

Denk daarbij aan zwangere of zogende vrouwen, ouderen, personen met een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of astmapatiënten. Mensen die pillen slikken om hun gezondheid te waarborgen moeten eveneens met hun arts praten.

Vast je toch?
Mocht je als patiënt of persoon met een zwakkere gezondheid toch besluiten om te vasten probeer dan zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren. Als het vasten je met problemen opzadelt gedurende de dag, stop dan direct(!) en neem bijvoorbeeld je medicijnen in of eet en drink iets.

Tot slot
Vergeet niet dat Allah voor de nodige krachten zorgt tijdens het vasten maar wij dienen niet onverantwoord om te gaan met Zijn zegeningen betreft onze lichamen.

ramadan 2013
tips
gezondheid
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi