Salafisten Egypte trekken steun voor overgangsregering in

buitenland
20
8 jul '13
Een Egyptische salafistische partij is woedend over de schietpartij.

De salafistische partij El-Nour trekt uit woede over de 'slachtpartij' bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro haar steun voor het Egyptische overgangsbewind in. Het leger en de Moslimbroederschap zetten het zwartepieten over de schietpartij ondertussen voort.

Volgens het leger probeerden mannen met vuurwapens bij het ochtendgloren het gebouw te bestormen. Dat zou op een vuurgevecht zijn uitgelopen. Een ooggetuige bevestigde de lezing van het leger. Aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi losten het eerste schot, zei overbuurvrouw Mirna el-Helbawi. Het hoofdkwartier van het keurkorps werd volgens de 21-jarige studente onder meer beschoten vanaf een naburige moskee.

De medestanders van Moslimbroeder Morsi leggen de schuld echter bij de veiligheidstroepen. Die zouden het vuur hebben geopend op demonstranten terwijl die in het ochtendgebed waren verzonken. De aanhang van de verdreven president demonstreert al dagen voor het gebouw van de Republikeinse Garde. Ze meenden dat Morsi daar werd vastgehouden. De ex-president is inmiddels echter naar een onbekende andere legerbasis overgebracht.

Als de salafisten van El-Nour zich inderdaad tegen het nieuwe bewind keren is dat voor de opvolgers van Morsi een nieuwe, zware klap. De vorming van een overgangsregering voor Egypte leek zondagavond al in een impasse beland. El-Nour weigerde na oppositieleider Mohamed ElBaradei ook diens compromiskandidaat Ziad Bahaa-Eldin te accepteren als interim-premier. Het Nationale Reddingsfront van ElBaradei had Bahaa-Eldin, een liberale econoom, naar voren geschoven als alternatief voor hun bij conservatieve Egyptenaren weinig geliefde voorman.

De overwegend seculiere alliantie van oppositiepartijen verliest de steun van El-Nour niet graag. De radicaalislamitische partij eindigde na de politieke vleugel van de Moslimbroederschap als tweede bij de verkiezingen. Als de salafisten zich terugtrekken uit de coalitie die Morsi verdreef, wordt het voor het nieuwe bewind nog moeilijker om zich te presenteren als een regering van alle Egyptenaren. De kloof tussen aanhangers van de politieke islam en meer seculiere Egyptenaren dreigt dan nog dieper te worden.

© Novum 2013
egypte
el-nour
arabische lente
morsi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?