Lange rijen bij Britse voedselbanken

economie
1
11 jul '13
Een voedselbankorganisatie luidt de noodklok.

Het aantal mensen in Groot-Brittannië dat langsgaat bij de voedselbanken van The Trussel Trust is sinds de introductie van hervormingen van sociale voorzieningen in april met een factor drie toegenomen. Haalden vorig jaar tussen 1 april en 30 juni nog vijftigduizend mensen een voedselpakket op, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 150 duizend, zei het fonds donderdag. "We roepen de regering op te luisteren naar wat er in het land gebeurt en te beseffen dat wanneer de verzorgingsstaat afbrokkelt gezinnen honger lijden", zei voorzitter van het fonds Chris Mould.

De Britse regering voert stevige bezuinigingen door om de staatsschuld terug te dringen en de begroting op orde te krijgen. Enkele dagen voor The Trussel Trust zijn cijfers vrijgaf, liet staatssecretaris voor welvaart Lord David Freud in het parlement nog weten geen duidelijk verband te zien tussen de groeiende populariteit van de voedselbanken en bezuinigingen op de sociale zekerheid.

Het fonds, dat 374 voedselbanken in Groot-Brittannië beheert, zegt dat de toename niet wordt veroorzaakt door gezinnen die uit zijn op een gratis maaltijd. Hulpbehoevenden worden doorverwezen door maatschappelijk werkers en andere hulpverleners die hun hiervoor bonnen geven.

Volgens het fonds komen gezinnen steeds meer onder druk te staan door nullijnen, stijgende kosten van het levensonderhoud en te weinig werkgelegenheid.

© Novum 2013
voedselbank
groot-brittannië
the trussel trust
crisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?