Levenslang voor ex-leider islamitische partij Bangladesh

buitenland
6
15 jul '13
De hoogbejaarde Ghulam Azam kreeg negentig jaar celstraf te horen.

De geestelijk leider van de Bengalese partij Jamaat-e-Islami is maandag door een speciaal tribunaal tot negentig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor oorlogsmisdaden in de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Zowel de aanklagers als de verdedigers van Ghulam Azam kondigden meteen beroep aan tegen de uitspraak. Een panel van drie rechters maakte het vonnis tegen Azam maandag in een volgepakte rechtszaal in Dhaka bekend.

Het tribunaal verklaarde Azam schuldig aan alle 61 punten van de aanklacht, verdeeld over de categorieën samenzwering, opruiing, planning, medeplichtigheid en plichtsverzuim. De 91-jarige verdachte verdiende volgens de rechtbank doodstraf, maar vanwege zijn hoge leeftijd kreeg hij gevangenisstraf. In de onafhankelijkheidsoorlog scheidde Bangladesh zich af van Pakistan.

Volgens Bangladesh werden in de oorlog door het Pakistaanse leger met hulp van collaborateurs drie miljoen mensen vermoord en tweehonderdduizend vrouwen verkracht. Azam leidde de Jamaat-e-Islami, die tegen de afscheiding was van wat toen nog Oost-Pakistan heette. Hij trad in 2000 terug, maar wordt nog steeds als geestelijk leider van de partij beschouwd.

Verscheidene leidende figuren van Jamaat-e-Islami zijn al veroordeeld door het tribunaal, dat in 2010 door de regering van premier Sheikh Hasina werd opgericht. Volgens Jamaat-e-Islami zijn de processen politiek gemotiveerd. Jamaat-e-Islami is de voornaamste politieke bondgenoot van de Bengalese Nationalistische Partij van oppositieleider Khaleda Zia.

Op eerdere uitspraken van het tribunaal volgden vaak gewelddadige protesten. Volgens Bengalese media zijn maandag bij botsingen in verschillende delen van het land ten minste drie activisten van Jamaat-e-Islami omgekomen. Twee werden door tegenstanders doodgeslagen toen ze in het zuidwestelijke district Kushtia een weg probeerden te blokkeren, een derde werd in Chapainawabganj doodgeschoten toen hij een bom naar de politie gooide.

In de hoofdstad Dhaka werden voertuigen in brand gestoken en joeg de politie een demonstratie met rubberkogels uiteen.

© Novum 2013
jamaat islami
bangladesh
pakistan
ghulam azam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi