Waarschuwing: zwemmen in groter rivieren levensgevaarlijk

algemeen
4
16 jul '13
Zwemmen in grote rivieren en kanalen is levensgevaarlijk.

Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat dinsdag. Zwemmers kunnen worden meegezogen door sterke stroming en het water in de rivieren is koud waardoor zwemmers last van kramp en onderkoelingsverschijnselen kunnen krijgen. De sterke stroming zit niet alleen in het deel waar de schepen varen, maar is ook 'verraderlijk' aanwezig tussen de kribben. Meerdere mensen verdronken daar al, en zwemmen tussen deze dwarsdammen wordt dan ook sterk afgeraden.

Scheepvaart maakt het zwemmen in grote rivieren ook extra gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers nauwelijks zichtbaar en door de zuiging van vooral grote vrachtschepen kunnen zwemmers naar het schip toe worden getrokken.

Verder is de waterbodem bij de oever soms verraderlijk steil en is het water vaak troebel, waardoor zwemmers zich sneller verwonden aan obstakels op de bodem en in het water. Ook het springen en duiken van bruggen is levensgevaarlijk, waarschuwt de overheidsdienst. Het is wel veilig om te zwemmen in aangewezen zwemplekken in dode rivierarmen of in plassen in de uiterwaarden.

© Novum 2013
zwemmen
waarschuwing
rijkswaterstaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi