Amsterdamse politie mishandelt 15-jarige moskeeganger Yusuf

algemeen
36
17 jul '13
De 15-jarige Yusuf is na het nachtgebed in Amsterdam op brute wijze geslagen door een motoragent.

Afgelopen nacht hield de Amsterdamse politie een grootschalige actie. In Bos en Lommer positioneerden agenten zich strategisch om raddraaiers in het gareel te houden en zo nodig op te pakken, meldt website Bontkraagje. Na de tarawih-gebeden liepen vijf jongeren van 15 en 16 jaar op gezellige wijze naar het Karel Doormanplein. Een andere jongen waarschuwde de jongens nog dat de politie naar het plein komt maar zij begrepen niet wat hij bedoelde omdat ze net aan kwamen lopen. 

Nog voordat zij om uitleg konden vragen werden omsingelden 25 agenten op motoren, auto's, busjes en zelfs de hondenbrigade het plein waar de jongens liepen. Toen tien agenten de vijf jongens om hun identificatie vroegen gaven ze hier netjes gehoor aan. De jongens kregen echter te horen dat ze alle vijf mee moesten naar het bureau. De 15-jarige Yusuf vroeg waarom dit nodig was werd hij door verschillende politiemensen bij de keel gegrepen en op de grond gegooid.

Een grote motoragent ging daarop zijn boekje te buiten. De jongen lag weerloos op de grond met twee agenten op hem toen de agent een aanloop liep en hem keihard op de rug trapte. Bontkraagje stelt beelden te hebben gezien waarop van tientallen meters te horen is hoe de jongen de klap kreeg. De trap was zo hard dat zelfs de agent viel. Buurtbewoners en omstanders bemoeiden zich vervolgens met de mishandeling door de agenten 'lafaards' te noemen.

De jongens werden meegenomen maar hoe het met de gezondheid van de jonge Yusuf is gesteld is niet bekend. Een aantal buurtbewoners kregen van een agent te horen dat ook zij vonden dat hun collega te ver is gegaan. Politiewoordvoerders ontkennen de mishandeling inmiddels en zeggen dat ze geen willekeurige jongeren hebben aangehouden.

Bontkraagje bestempelde de verklaring van de politie als 'lulkoek' en baseren zich daarbij op de geziene beelden. De ooggetuigenissen van verschillende buurtbewoners komen overigens niet overeen met de verklaring van de politie.

© Redactie 2013
amsterdam
karel doormanplein
mishandeling
ramadan 2013
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?