Ambtenaar die in Marokko monteur voeten liet kussen alweer aan het werk

marokko
5
18 jul '13
De vice-procureur van de rechtbank van Midelt ging zijn boekje te buiten bij een autogarage.

Na een conflict over de reparatie van zijn auto toonde Said Fareh zijn macht op onacceptabele wijze door de jonge monteur die aan zijn auto sleutelde zijn voeten te laten kussen. Wat volgde was een storm van verontwaardiging waarop duizenden Marokkanen demonstreerden bij de rechtbank. Zelfs de minister van Justitie Mustapha Ramid bemoeide zich met de schokkende zaak. Hooggeplaatste ambtenaren worden echter maar zelden voor de rechter gesleept laat staan dat er een straf volgt voor buitensporig gedrag.

Zaken die veel aandacht genieten worden vaak afgedaan met een schorsing. Zo ook Said Fareh, door wie het schandaal in februari losbarstte. Ramid gaf opdracht om een verslag op te stellen over de gebeurtenissen en schorste daarbij de ambtenaar voor enkele weken. 'De Hoge Raad voor de Magistratuur zal de zaak onderzoeken en zij nemen dan een passend besluit' zei Ramid toen tegenover AFP. De raad blijkt zeer coulant te zijn tegenover hun collega. Ruim vijf maanden na het incident is de ambtenaar alweer aan het werk, zo ontdekte de krant Al Khabar.

Wel is hij overgeplaatst naar een rechtbank in Essaouira. Sommige critici beweren dat magistraten, hoge ambtenaren en rechters pas een redelijke straf krijgen als ze ernstige misdrijven hebben gepleegd. Zo kregen acht rechters in 2012 zwaardere straffen voor corruptie. De meest spraakmakende zaak dateert van 2003, toen drugsdealer Mounir Remmach in de handen van de politie viel. In zijn val nam de drugsdealer verschillende rechters mee waaronder drie presidenten van de strafrechtelijke kamers van het Hof van Beroep in Tetouan.

Een jaar later veroordeelde een collega de rechters tot straffen variërend van één tot twee jaar celstraf.

© Redactie 2013
marokko
midelt
said fareh
monteur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi