Protest in Kashmir na inval en verscheuren Koran: vier doden

buitenland
0
18 jul '13
Regeringstroepen hebben in het Indiase deel van Kashmir vier mensen doodgeschoten die meededen aan een protestmars tegen een inval in een islamitisch seminarie.

Van de betogers raakten er 25 gewond, meldt de politie. De dorpelingen van Dharam zijn woedend omdat manschappen van de grenswacht woensdagavond, tijdens de Ramadan, in een koranschool bladzijden uit enkele korans zouden hebben gescheurd. De grenswachters zouden het seminarie zijn binnengedrongen op zoek naar rebellen. Het schoolhoofd beweert dat de invallers niet alleen het voor moslims heilige boek hebben ontheiligd. Even daarvoor sloegen ze ook een conciërge in elkaar, liet Qari Shabir weten.

Duizenden boze inwoners van Dharam trokken donderdag in optocht naar het seminarie om lucht te geven aan hun verontwaardiging. Maar regeringstroepen openden het vuur om hen een halt toe te roepen. Verscheidene demonstranten liepen volgens Shabir schotwonden op. Nadat de betogers uiteen waren gestoven kwamen politieagenten en overheidsfunctionarissen in het dorp aan om de gemoederen tot bedaren te brengen. Daarop sloten duizenden mensen uit de streek zich bij de demonstranten aan.

Die zetten daarop hun protestmars voort. Maar de regeringsmilitairen vuurden opnieuw op de menigte. De grenswacht heeft een heel andere lezing van de gebeurtenissen. De betogers zouden een kampement van de eenheid hebben bestormd. De grenswacht wist die aanval af te slaan, en zou dat op beheerste wijze hebben gedaan.

De schietpartij dreigt de spanningen in het overwegend islamitische Kashmir, waar rebellen al jaren vechten voor afscheiding van India, tijdens de islamitische vastenmaand nog verder te doen oplopen. Separatistische groepen hebben een driedaagse staking en protestcampagne afgekondigd, die vrijdag zou moeten beginnen.

© Novum 2013
india
kashmir
islam
moslims
koran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi