Marokkanen straat op voor Morsi

marokko
44
19 jul '13
Hoewel de regering van Marokko zich heeft neergelegd bij de wisseling van de wacht in Egypte wil de bevolking dat niet doen.

Een groot deel van de Marokkaanse bevolking veroordeelde het ontslag van Mohamed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Sommige Marokkanen uitten hun onvrede in de vorm van protesten waar zij oproepen tot de terugkeer van Morsi. Terwijl de Egyptische salafisten de coup zegenden zijn de protesten in Marokko vooral door salafisten georganiseerd.

Zo was er op 8 juli een sit-in in Casablanca maar daar maakte de politie gauw een eind aan. Aan het begin van deze week gingen enkele salafisten in Tetouan de straten op om Morsi te steunen. De politie liet ze dit keer wel met rust. De demonstranten scandeerden onder meer leuzen tegen het leger en voor de voormalige president van Egypte. Deze demonstratie roept volgens Yabiladi enkele vragen op. 

Hebben we in Marokko een echte salafistische stroming zoals andere landen of zijn de pro-Morsi Marokkanen aanhangers of leden van satellietgroeperingen van de Moslimbroederschap? Dat Egypte wel degelijk bewust is van het belang van Marokko blijkt onder meer uit de communicatiecampagne die het op 14 juli voerde. Egyptische diplomaten in Rabat begonnen met een reeks contacten met politieke partijen en het maatschappelijk middenveld.

De eerste partij met wie ze spraken was de regerende PJD-partij. Volgens de bron is dit een verstandige keuze omdat de PJD een soortgelijke partij is en nauwe banden heeft met de Moslimbroederschap. Veel partijleden van de islamitische PJD-partij veroordeelden bovendien de coup met klem. De Egyptische diplomaten probeerden vooral deze PJD-leden te overtuigen dat het initiatief van het leger een 'goede' en verantwoordelijke zet is geweest.

Ironisch genoeg was het Mahmoud Abu Bakar die deze rol op zich nam. Deze ambassadeur werd ontslagen waarna een andere diplomaat werd aangesteld voor Rabat. Het ontslag van Abu Bakar was zelfs een van de laatste beslissingen van Morsi voor hij werd afgezet.

© Redactie 2013
marokko
morsi
egypte
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?