Wel tropische hitte, geen hittegolf

algemeen
6
20 jul '13
De kans dat komende week voor het eerst in zeven jaar weer van een landelijke hittegolf kan worden gesproken, wordt steeds kleiner.

Meteorologen van weeronline.nl verwachten dat het lastig gaat worden omdat de temperatuur zaterdag naar verwachting niet boven de 25 graden uitkomt. Wel kan Nederland zich vanaf zondag opmaken voor drie tropische dagen. Zowel zondag, maandag als dinsdag stijgt het kwik in grote delen van het land tot boven de 30 graden. Op enkele plaatsen gaat de temperatuur naar verwachting richting de 35 graden.

"Het mag dan misschien wel geen hittegolf worden, maar zo gaat het wel voelen", aldus een woordvoerder. "Misschien moeten we eens aan de definitie twijfelen." Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Aangezien het kwik donderdag weer naar beneden gaat en ook zaterdag de 25 graden niet gehaald worden, komen we net te kort voor een hittegolf. Ook voor het breken van het ultieme hitterecord is het nog te vroeg, denkt Weeronline. Dat staat al meer dan een halve eeuw op 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in augustus 1944.

Wel zit er mogelijk een dagrecord in. Voor dinsdag staat het record in De Bilt op 32,5 graden, een temperatuur dat te overbruggen valt. Na de hitte volgen vanaf woensdag mogelijk buien met onweer. Hoe heftig dat precies gaat worden, is nog niet duidelijk.

© Novum 2013
het weer
hittegolf
de bilt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?