Israël laat Palestijnse gevangenen vrij als 'teken van goede wil'

buitenland
15
20 jul '13
Israël laat een aantal Palestijnse gevangenen vrij.

Zo wil Israël de hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen volgens minister Yuval Steinitz 'kracht bij zetten'. Volgens Steinitz gaat het om 'zware gevallen', een Israëlische aanduiding voor gevangenen met dodelijk geweld op hun kerfstok. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry wist de twee partijen vrijdag, na dagenlang overleg, te bewegen de vredesonderhandelingen te hervatten.

Ze schuiven volgende week in Washington aan voor een eerste gesprek. Volgens Steinitz is afgesproken minstens negen maanden voor het overleg uit te trekken, om te voorkomen dat het al gauw stukloopt. De Palestijnen zouden hebben toegezegd de Verenigde Naties zolang niet te vragen actie tegen Israël te ondernemen.

De Palestijnen dringen al jaren aan op de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Volgens Steinitz willigt Israël, alvorens het vredesoverleg te hervatten, geen andere Palestijnse eisen in. De Palestijnen maakten de afgelopen dagen vooral een punt van hun wens dat Israël de grenzen van voor 1967 als uitgangspunt voor de besprekingen accepteert.

De minister van inlichtingenwerk en strategische aangelegenheden zei op de Israëlische radio dat er 'zware jongens (...) die al tientallen jaren in de cel zitten' worden vrijgelaten. Voor hoeveel gedetineerden de gevangenisdeuren openzwaaien zei Steinitz niet.

Steinitz is de eerste Israëlische bewindsman die zich over de door Kerry bewerkte diplomatieke doorbraak heeft uitgelaten. Zijn woorden zijn opmerkelijk, omdat Kerry zelf zegt dat de vredesbesprekingen nog niet zijn beklonken en 'we nu nog niet over onderdelen daarvan gaan praten'.

Het vredesproces ligt sinds 2008 stil.

© Novum 2013
palestina
vs
vredesoverleg
mensenrechten
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?