Gratie in Dubai voor Noors slachtoffer verkrachting

buitenland
9
22 jul '13
De opmerkelijke zaak loopt met een sisser af voor een Noorse.

De Noorse vrouw die vorige week in Dubai tot zestien maanden gevangenisstraf werd veroordeeld nadat ze aangifte van verkrachting had gedaan, heeft gratie gekregen. De 24-jarige Marte Deborah Dalelv heeft zondag haar paspoort teruggekregen. "Ik heb mijn paspoort terug. Ik heb gratie gekregen. Ik ben weer vrij", zei een dolgelukkige Dalelv. De autoriteiten in Dubai hebben niet uitgelegd waarom Dalelv op vrije voeten is gesteld. Het is echter waarschijnlijk dat de vrouw om publicitaire redenen haar paspoort heeft teruggekregen.

"Marte is vrijgelaten! Dank aan iedereen die zijn hulp heeft aangeboden", schreef de Noorse minister van buitenlandse zaken Espen Barth Eide op Twitter. "De Verenigde Arabische Emiraten en Dubai zijn snel veranderende samenlevingen. De beslissing heeft niet alleen gevolgen voor Marte Dalelv, die naar huis kan reizen als ze wil, maar dient ook als een wake-up call ten aanzien van de juridische situatie in veel andere landen", zei Barth Eide tegen het Noorse persbureau NTB.

Ook de Noorse premier Jens Stoltenberg toonde op Twitter zijn blijdschap. "Ik ben blij dat Marte gratie heeft gekregen en dat ze weer een vrije vrouw is." Dalelv werkt al sinds 2011 voor een interieurontwerpbedrijf in Qatar. In maart werd ze door een collega verkracht toen ze op zakenreis in Dubai waren. Ze vluchtte na afloop haar hotel in en vroeg de receptie de politie te bellen, omdat ze aangifte wilde doen.

Eenmaal op het politiebureau aangekomen werd ze meteen achter de tralies gezet, omdat ze als ongetrouwde vrouw seks had gehad, wat verboden is in de Verenigde Arabische Emiraten. Bovendien verklaarde de vrouw dat de verkrachting plaatshad nadat ze cocktails had gedronken met de collega, wat zonder vergunning niet toegestaan is.

De Noorse werd vier dagen vastgehouden door de politie, maar na tussenkomst van Noorse diplomaten werd haar toegestaan haar strafzaak af te wachten in een tehuis voor Noorse zeelieden in het centrum van Dubai. Haar veroordeling leidde tot veel ophef in het Westen. Dalelv bracht haar zaak vrijdag in de publiciteit om aandacht te vragen voor de risico's die vrouwen lopen in landen waar het rechtsstelsel op de islamitische leer is gestoeld.

Dubai worstelt met zijn kosmopolitische ambities, die geregeld botsen met de traditionele kijk op seks en het drinken van alcohol. Vooral veroordelingen voor verkrachting liggen moeilijk: in de wet staat dat voor een veroordeling een bekentenis of een getuigenverklaring van een mannelijke getuige nodig is. Bovendien kan een aangifte er toe leiden dat het slachtoffer zelf wordt aangeklaagd voor het hebben van seks buiten het huwelijk.

Een Britse rechtengroep heeft de autoriteiten in de VAE opgeroepen de wet te wijzigen, zodat 'slachtoffers beschermd zijn, ze misdaden kunnen aangeven en gerechtigheid kunnen zoeken'. "We zijn blij dat Marte nu kan terugkeren naar Noorwegen, maar de gratie wekt nog steeds de indruk dat ze op de een of andere manier schuldig is aan een misdaad", aldus Rori Donaghy van het Emirates Center for Human Rights. "Tot er wetten zijn aangepast, blijven slachtoffers van de seksueel geweld in de VAE op deze manier lijden."

© Novum 2013
noorwegen
dubai
arabische wereld
marte deborah dalelv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?