Reisziek? Gebruik deze tips voor een prettige reis
Misselijk tot je in Marokko bent: het kan je vakantieplezier behoorlijk vergallen!
reizen

Drie op de vier mensen zijn wel eens reisziek geweest. Gelukkig zijn er manieren en middelen om een beroerde reis te voorkomen. Of er in ieder geval wat minder last van te hebben.
Sommigen mensen lijken gevoeliger voor reisziekte dan anderen. Dit zijn meestal kinderen, en vaker vrouwen dan mannen. Naarmate je ouder wordt, heb je meestal minder last van reisziekte, maar je kunt er ook je hele leven last van blijven houden.

Bewegingsziekte
De meest bekende, en vaak ook meest extreme vorm van reisziekte, is zeeziekte. De schommelende beweging van de boot maakt je eerst duf. Dan ga je gapen, zweten en word je misselijk. Dit eindigt vaak met braken en een beroerd gevoel. Behalve op zee, kan dit je ook overkomen in het vliegtuig, de auto, bus of trein.

Dan wordt het luchtziekte of wagenziekte genoemd. Sommige mensen hebben er ook last van in een (snelle) lift, speeltuin, pretpark of een kermisattractie. Dan wordt het ook wel bewegingsziekte genoemd.

Evenwichtsorgaan
Of je reisziekte hebt, is een kwestie van aanleg. Het is wel duidelijk dat het iets met je evenwichtsorgaan te maken heeft. Bij kinderen, waarbij het evenwicht nog niet helemaal ontwikkeld is, komt het namelijk veel vaker voor dan bij volwassenen. Reisziekte krijg je omdat je, via je lijf en evenwichtsorgaan, allerlei bewegingen voelt die niet kloppen met wat je ziet. Je hersenen kunnen dat niet goed combineren en daarom word je misselijk.

Wat kun je doen tegen reisziekte?
Reisziekte is erg vervelend. Het enige prettige is dat het overgaat, zodra de reis beëindigd is. Maar je wilt natuurlijk liever op vakantie zonder een beroerde reis. De vraag is dan wat je kunt doen aan reisziekte.
- Zorg er om te beginnen voor dat je voldoende uitgerust en fit bent.
- Let verder op je eten en drinken.
- Eet lichte maaltijden, maar zeker niet te veel.
- Vermijd koolzuurhoudende dranken.
- Eet geen vette of zure voedingsmiddelen.
- Snoep met mate.
- Neem geen koffie vóór en tijdens de reis. Het kan veel uitmaken waar je gaat zitten. Ga liever voorin de auto zitten; achterin is de kans op reisziekte het grootst. Als het kan, ga dan achter het stuur zitten in de auto. Bestuurders hebben minder last van reisziekte, omdat ze bewegingen zien aankomen.
- Als je vliegt, zorg voor een plaats bij de vleugels, hier word je minder snel misselijk. Zoek op een schip het midden op, daar is de minste beweging.

Andere tips
- Zorg voor en tijdens de reis voor ontspanning.
- Stress bevordert reisziekte.
- Blijf rustig ademen, ook bij opkomende reisziekte.
- Vermijd een warme, benauwde omgeving.
- Frisse lucht zorgt voor verlichting.
- Ga op een schip naar het dek of zet een raampje open in de auto, trein of bus .
- Lees niet tijdens het reizen, dit verergert de misselijkheid.
- Luister bijvoorbeeld naar Koran.
- Zorg dat kinderen met reisziekte voldoende afleiding krijgen met spelletjes en dergelijke.
- Kijk niet naar dingen die dichtbij zijn, maar juist verder weg.
- Kinderen moeten hoog genoeg zitten, zodat ze naar buiten kunnen kijken.
- Neem regelmatig pauze en ga de buitenlucht in als je met de auto reist.
- Vermijd roken en (parfum)luchtjes.
- Rem en versnel niet te veel met de auto.

Huismiddeltjes
Naast reguliere geneesmiddelen zijn er ook veel huismiddeltjes. Sommige mensen doen dopjes in hun oren of pleisters achter de oren. Anderen zweren bij een zonnebril tijdens de reis of beginnen een dag voor de reis met homeopatische geneesmiddelen. Wat vaststaat is dat gember(poeder) kan helpen tegen reisziekte. Dit wordt ook in de vorm van capsules verkocht.

Geneesmiddelen tegen reisziekte
Heb je ondanks alle maatregelen toch nog last van reisziekte? In de apotheek kun je medicijnen halen. Welk middel je kiest, hangt af van welk middel voor jou persoonlijk werkt, de reisomstandigheden en de duur van de reis. Cinnarizine- en meclozinetabletten zorgen dat je geen misselijkheid en braakneigingen krijgt, maar kunnen je reactievermogen beïnvloeden. Daarom niet gebruiken als je de auto bestuurt!

Cyclizine heeft dezelfde werking, werkt circa 4 uur en is alleen met een recept verkrijgbaar. Dramamine is bij de apotheek verkrijgbaar. De sterkste variant werkt een dag en zorgt dat je evenwicht minder wordt geprikkeld, waardoor je geen reisziekte krijgt. Primatour is ook zonder doktersrecept verkrijgbaar. Naast verminderde prikkeling van het evenwicht zorgt dit medicijn ook voor ontspanning van de maagwand.

Scopolamine wordt verstrekt in de vorm van pleisters. Het voorkomt misselijkheid en braken. Kinderen kunnen deze middelen in lagere doseringen ook gebruiken. Vraag voor juist gebruik altijd advies van een apotheker of arts, zeker als je zwanger bent. Gebruik nooit verschillende middelen tegen reisziekte tegelijkertijd.


Heb jij weleens last van reisziekte?

© Gezondheid 2013
reisziek
autoziek
reizen
ziek
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi