Honderden gevangenen uit Abu Ghraib ontsnapt

algemeen
0
23 jul '13
Honderden gevangenen zijn zondagnacht uit de Abu Ghraib-gevangenis in Irak ontsnapt nadat militanten het complex bij Bagdad hadden aangevallen.

Tegelijkertijd met Abu Ghraib werd ook de gevangenis van Taji aangevallen, maar dit was volgens Iraakse functionarissen waarschijnlijk slechts een afleidingsmanoeuvre. Bij de aanvallen werden zeker 25 leden van de Iraakse veiligheidsdiensten gedood. Bij beide aanvallen werd gebruik gemaakt van de inzet van zelfmoordterroristen. Maandag werd nog jacht gemaakt op bij de aanvallen betrokken opstandelingen en mogelijk ontsnapte gedetineerden.

In Taji en Abu Ghraib, die voordat de Amerikaanse troepen in december 2011 uit Irak vertrokken onder Amerikaanse controle stonden, zitten veel mensen die voor terreurdaden zjn veroordeeld, onder wie leden van de Iraakse tak van Al-Qaida. Het gaat om grote gevangeniscomplexen met duizenden gevangenen.

Precies een jaar geleden kondigde Al-Qaida een campagne aan om gevangen leden te bevrijden. Volgens verschillende functionarissen hebben meer dan vijfhonderd gedetineerden uit Abu Ghreib weten te ontsnappen. Over het aantal ontsnappingen uit Taji waren geen details bekend. Volgens het parlementslid Hakim al-Zamili was de aanval op Taji mogelijk alleen een afleidingsmanoeuvre en was Abu Ghraib het voornaamste doelwit van de actie.

Uit Abu Ghraib konden zoveel gevangenen ontsnappen omdat ze buiten hun cellen op de binnenplaats van de gevangenis waren voor een gezamenlijke iftar-maaltijd, verklaarden een hooggeplaatste inlichtingenfunctionaris en twee andere overheidsfunctionarissen. Zij bevestigden het aantal ontsnapte gevangenen. Er is inmiddels een onderzoek gestart naar wie beslist heeft dat het iftar-maal, waarmee tijdens de ramaden het vasten na zonsondergang wordt onderbroken, in de openlucht zou worden gehouden.

Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat de opstandelingen vermoedelijk hulp van binnenuit hebben gehad. Volgens een woordvoerder bij het ministerie van justitie zijn niet alleen de zelfmoordterroristen bij de aanvallen omgekomen. Ook zouden zeker tien opstandelingen en zo'n twintig ontsnapten bij vuurgevechten met de veiligheidstroepen zijn gedood.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2013
abu ghraib
irak
gevangenis
bagdad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?