VN zeer bezorgd over kinderen Syrië

buitenland
0
23 jul '13
De Verenigde Naties zeggen zich grote zorgen te maken over de situatie van kinderen in Syrië.

De Syrische burgeroorlog heeft aan zevenduizend kinderen onder de 15 jaar het leven gekost. Ongeveer de helft van de 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen is kind en meer dan drie miljoen kinderen in Syrië hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Speciale gezant voor kinderen in gewapende conflicten van de VN-secretaris-generaal Leila Zerrougui sprak in Syrië met ouders wier kinderen de dood vonden bij bomaanslagen, met kinderen die hun broertjes of zusjes voor hun ogen zagen sterven en met tieners die aan de zijde van de oppositie streden.

Zerrougui waarschuwde bestuurders en bevelhebbers dat zij vervolgd kunnen worden voor oorlogsmisdaden als zij gruweldaden tegen minderjarigen begaan. Het Vrije Syrische Leger, de losjes georganiseerde strijdkracht van de oppositie, is onlangs in een VN-rapport aan de schandpaal genageld wegens het rekruteren van kindsoldaten.

Het Syrische leger werd scherp bekritiseerd omdat het kinderen inrekent en niet zelden martelt of seksueel misbruikt. De VN proberen voorts berichten te verifiëren dat sommige gezinnen in ruil voor bescherming gedwongen werden hun tienerkinderen ten strijde te laten trekken.

Volgens Zerrougui is de enige uitweg uit het Syrische conflict een politieke oplossing, ook al is die door de polarisatie tussen de strijdende partijen moeilijk te verwezenlijken.

© Novum 2013
vn
syrië
kinderen
zerrougui
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?