Een op tien jongeren slachtoffer cyberpesten

algemeen
0
24 jul '13
Tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar is vorig jaar wel eens gepest op internet.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste slachtoffers meldden dit niet bij de politie of andere instanties. De meest voorkomende vorm van cyberpesten is laster. Bij laster gaat het bijvoorbeeld om het verspreiden van foto's, filmpjes of roddels via het web. Ook het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites valt eronder.

Ruim vier procent van de jeugd tussen de 15 en 18 jaar zegt vorig jaar met laster te zijn geconfronteerd. Daarna volgt stalking, bedreiging met geweld en chantage via internet. Minder dan tien procent van de jongeren die werden gepest op het internet maakte daar melding van bij politie of andere instanties. Slachtoffers van cyberpesten van 25 jaar of ouder melden dit vaker dan jongeren. Twintig procent van hen stapte naar de politie.

In totaal gaat het om drie procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 15 jaar die vorig jaar het slachtoffer werd van cyberpesten. Naar schatting zijn dat ruim vierhonderdduizend mensen. Jongeren zijn vaker het slachtoffer dan ouderen, omdat ze meer online zijn en actiever op sociale media. Van de 65-plussers geeft minder dan een procent aan wel eens via internet te zijn gepest.

© Novum 2013
jongeren
cbs
pesten
cyberpesten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi