Vrijwel zeker hittegolf in Nederland

algemeen
2
24 jul '13
Nederland krijgt vrijwel zeker voor het eerst in zeven jaar weer een hittegolf.

De temperatuur wist ondanks de bewolking woensdag in De Bilt over de 25 graden te komen, waardoor de serie zomerse en tropische dagen standhoudt. Dat meldt weeronline.nl. Voor een landelijke hittegolf zijn ten minste vijf dagen boven de 25 graden waarvan drie boven de 30 graden nodig in De Bilt. Vanaf zondag zijn al drie tropische dagen op een rij neergezet.

Alleen voor donderdag is nu nog een zomerse dag nodig en dat lijkt te gaan lukken, denken de meteorologen. Naar verwachting stijgt het kwik donderdag naar ruim 28 graden. Een opklaring even na 13.30 uur zorgde ervoor dat de temperatuur woensdag het laatste zetje kreeg. Het kwik steeg daardoor tot 25,4 graden.

In theorie kan woensdag nog de eerste lokale hittegolf worden neergezet. In het Oost-Groningse Nieuw-Beerta werd zaterdag al een zomerse dag genoteerd. Zondag werd daar echter net niet de grens van 30 graden gepasseerd, waardoor het woensdag alsnog een tropische dag moet worden. Dat gaat vrijwel zeker niet lukken.

De warmte wordt overigens woensdagmiddag in het oosten korte tijd verdreven door stevige regen- en onweersbuien met kans op hagel. Daarbij is net als dinsdagavond in Brabant en Limburg kans op wateroverlast.

Donderdag en vrijdag blijft het warm en ook in het weekeinde houdt het broeierige weer aan. De kans op zware onweersbuien blijft bovendien groot.

© Novum 2013
hittegolf
nederland
de bilt
het weer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?