Facebook boekt fors hogere omzet

economie
1
25 jul '13
Facebook heeft zijn omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim vijftig procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De sociale netwerksite zag de inkomsten tussen april en juni stijgen tot 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro). Ongeveer 1,6 miljard van de omzet is afkomstig uit advertentie-inkomsten, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Vooral de inkomsten uit advertenties op mobiele apparaten namen stevig toe. Waar Facebook een jaar geleden nog nauwelijks verdiende aan mobiele advertenties, is dat in het afgelopen kwartaal opgelopen tot zo'n 650 miljoen dollar, ruim veertig procent van de totale advertentie-inkomsten.

In het eerste kwartaal was mobiel goed voor dertig procent van de advertentiegelden. Veel investeerders en aandeelhouders maakten zich vorig jaar zorgen vanwege de lage verdiensten van de mobiele versie van het netwerk. Omdat steeds meer mensen het netwerk via mobiele applicaties bekijken, vreesden zij dat de inkomsten van de fysieke website - en daarmee de totale inkomsten - zouden teruglopen.

Ook afgelopen kwartaal steeg het aantal mobiele gebruikers, dat maandelijks minimaal eenmaal het netwerk bezoekt, met ruim vijftig procent naar meer dan achthonderd miljoen. Facebook-topman Mark Zuckerberg toonde zich dan ook content met groeiende inkomsten uit mobiele advertenties. "Wij hebben stevige financiële resultaten geboekt", stelde hij. "Dat biedt ons een solide basis voor de toekomst."

Naast een stevige omzetgroei en positieve resultaten, wist Facebook tussen april en juni ook nog eens het verlies van vorig jaar om te buigen in winst. Onder de streep hield het bedrijf 333 miljoen dollar over, tegen een verlies van 157 miljoen in het tweede kwartaal van 2012.

Beleggers reageerden zodoende enthousiast. Het aandeel Facebook steeg in de handel na het sluiten van de beurs met zestien procent naar 30,76 dollar. Die stand is overigens nog ruim onder de koers van 38 dollar waarvoor het aandeel vorig jaar mei bij de beursgang in de markt werd gezet.

© Novum 2013
facebook
winst
crisis
social media
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi