Doden bij begrafenis aanhangers Morsi

buitenland
1
29 jul '13
Opnieuw zijn in Egypte doden gevallen tijdens protesten.

Bij de begrafenis van gedode aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is het zondag opnieuw tot botsingen gekomen, waarbij zeker twee mensen om het leven zijn gekomen. De leider van de Moslimbroederschap heeft zijn volgelingen opgeroepen zich te blijven verzetten, nadat in het weekeinde onder hen meer dan zeventig doden waren gevallen.

De door het leger geïnstalleerde interim-president heeft ondertussen de premier volmacht gegeven om zo nodig het leger de bevoegdheid te verlenen burgers te arresteren. De stap wordt gezien als de voorbode van een grootschalig optreden tegen de aanhangers van Morsi of tegen de islamitische militanten die hun aanvallen op militairen en politieagenten in de Sinaï hebben opgevoerd.

De minister van binnenlandse zaken belooft krachtdadig ingrijpen tegen iedere poging het land te destabiliseren, een nauwelijks verholen waarschuwing aan aanhangers van Morsi die twee stadspleinen in Caïro hebben bezet. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft de Egyptische autoriteiten gezegd dat het 'essentieel' is dat zij het recht op vreedzaam protest eerbiedigen.

Hij riep beide partijen op een 'betekenisvolle politieke dialoog' aan te gaan om hun land 'een stap verder af van de rand te brengen'. De omvang van het bloedvergieten lijkt echter de hoop op een verzoening tussen de twee kampen de bodem in te hebben geslagen. Islamisten wijzen de nieuwe leiding af en zeggen dat de enige oplossing gevonden kan worden in de heraanstelling van Morsi. De interim-regering zet ondertussen een eigen overgangsplan door, waarin begin volgend jaar een democratisch gekozen regering wordt voorzien.

Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroederschap, noemde legerleider Abdel-Fattah el-Sissi de voorman van een 'bloedig regime' en riep zijn volgelingen op zich te blijven verzetten. "Treur niet en wanhoop niet", liet hij weten in een boodschap op zijn website.

VN-secrearis-generaal Ban Ki-moon heeft de veiligheidstroepen gevraagd 'op te treden met volledig respect voor de mensenrechten'. Demonstranten maande hij 'terughoudendheid te betrachten'. Mensenrechtencommissaris Navi Pillay veroordeelde het geweld en riep op tot een 'geloofwaardig, onafhankelijk' onderzoek.

"Ik vrees voor de toekomst van Egypte als het leger en de veiligheidsdiensten, alsmede sommige demonstranten een dergelijke op confrontatie gerichte en agressieve houding blijven tonen", zei zij. "Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben het recht om vreedzaam te protesteren net als iedereen."

© Novum 2013
egypte
arabische lente
arabische wereld
morsi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi