Palestina-Israël overleg begonnen

buitenland
4
30 jul '13
De onderhandelingen tussen Palestina en Israël zijn begonnen.

Palestijnse en Israëlische delegaties hebben maandagavond in Washington afzonderlijk gesproken met de Amerikaanse bemiddelaar Martin Indyk en vervolgens samen met hem een iftar-maaltijd genuttigd. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaf geen bijzonderheden over de gesprekken, maar liet weten dat ze 'constructief en productief' waren.

De kennismaking vormde het formele begin van de onderhandelingen over een zogenoemde definitieve status. In de planning van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is voorzien dat ze zes tot negen maanden duren, maar volgens een woordvoerder van Kerry is die termijn rekbaar.

De Israëlische hoofdonderhandelaar Tzipi Livni zei dat er een goede atmosfeer heerste bij de maaltijd. "Ik denk dat wij gesprekken ingaan vanuit een diepe overtuiging dat dit in het belang van beide partijen is en ik hoop dat ze op die manier worden voortgezet". Het zal 'niet makkelijk zijn', voegde zij eraan toe, maar 'opgeven is geen optie voor ons. Dit is een Israëlisch belang'.

Diplomaten benadrukken al langer dat er voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dringend een oplossing gevonden moet worden, maar in de ogen van Kerry moet er nu meer vaart achter worden gezet dan ooit. In zijn optiek raakt de tijd op, om verschillende redenen.

De eerste is dat het steeds lastiger zal worden om het groeiende aantal joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen, vooropgesteld dat Israël daar mee zou instemmen. Een andere reden is dat er over enkele jaren meer Arabieren in het Heilig Land zullen wonen dan joden.
 
Verder heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorig jaar een Palestijnse staat die de Westoever, Gaza en Oost-Jeruzalem beslaat erkend, een stap die de Palestijnen in staat kan stellen hun klachten over de nederzettingen aan te kaarten bij het Internationale Strafhof.

De nieuwe ronde van besprekingen wordt dinsdag in Washington voortgezet. Ze zijn het resultaat van zes maanden pendeldiplomatie om de onderhandelingen die in 2008 vastliepen weer op gang te brengen. Een eerdere poging in 2010 mislukte al na één dag. Voordien hebben talloze diplomaten zich er hun tanden al op stuk gebeten.

De Palestijnen willen in principe dat Israël alle gebieden teruggeeft die het in de Zesdaagse oorlog van 1967 in handen heeft gekregen. Een probleem is dat in tientallen nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem nu meer dan een half miljoen Israëliërs wonen. De Palestijnen zouden akkoord willen gaan met een grondruil, zodat sommige nederzettingen bij Israël kunnen worden gevoegd.

Demografie is een andere kwestie. Het Palestijnse bureau voor statistiek schatte eerder dit jaar dat er tegen 2020 meer Arabieren dan joden in het Heilig Land zullen wonen. Deze ontwikkeling is een van de belangrijkste argumenten voor Israëliërs die voor een Palestijnse staat zijn. Afstand doen van Palestijnse gebieden en de inwoners daarvan zou de enige manier zijn om Israëls toekomst als een democratie met een joodse meerderheid zeker te stellen.

Volgens woordvoerster Jen Psaki ziet minister Kerry in de tijd geen bondgenoot. "Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de situatie ter plaatse gecompliceerder, wordt het wantrouwen dieper en harder en wordt het conflict lastiger op te lossen. Dit schept vacuüms die kunnen worden gevuld door kwade geesten die onze inspanningen willen ondermijnen."

© Novum 2013
palestina
israël
vredesonderhandeling
vredesproces
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?