OM wil man die naar Syrië wilde in kliniek stoppen

algemeen
3
31 jul '13
De 24-jarige Mohammed G. gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis.

De man was volgens het OM van plan naar Syrië te reizen om zich daar aan te sluiten bij islamitische strijders. Volgens deskundigen is de man ontoerekeningsvatbaar. G. heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan 'voorbereidingshandelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf'. Het is de eerste keer dat in Nederland iemand terechtstaat omdat hij in het buitenland wil deelnemen aan de jihad.

Het OM vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig strafbaar feit, waarvoor een lange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Maar vanwege zijn psychische gesteldheid wordt hij ontslagen van rechtsvervolging.

G. werd eind november met twee anderen opgepakt door de Nationale Recherche na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De drie hadden kort daarvoor tickets geboekt naar Turkije om naar Syrië te gaan. G. meldde zijn intenties in chats. Ook in onderschepte telefoontjes en e-mails sprak hij over zijn plannen. Daarnaast had hij geld ingezameld voor de reis.

Bij het doorzoeken van de woningen van het trio werd beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. Verder trof de politie afscheidsbrieven, gepakte rugzakken met reisuitrusting en een grote hoeveelheid jihadistische documenten aan.

Vlak voor zijn aanhouding trouwde G. met een vrouw die hij niet eerder had ontmoet. Hij kende haar via internet en gaf aan samen met haar te willen strijden. Hij schreef haar dat hij hoopte dat ze samen zouden sterven en samen naar het paradijs zouden gaan.

Volgens het OM bestaat het risico dat jihadreizigers bij terugkomst een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving. Zij hebben dan gevechtservaring opgedaan en keren mogelijk geradicaliseerd terug, bereid om geweld te plegen.

De twee andere verdachten zijn momenteel op vrije voeten, het strafrechtelijk onderzoek naar hen loopt nog.

© Novum 2013
syrië
mohammed g
arabische lente
strijder
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?