Marokko reageert woedend op aantijgingen schenden rechten Afrikanen

marokko
2
2 aug '13
Er zijn in Marokko rapporten verschenen over de wreedheid van de Marokkaanse autoriteiten inzake migranten uit de Sub-Sahara landen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft middels een verklaring via staatspersbureau MAP gereageerd op de aantijgingen. In de Marokkaanse pers verschenen berichten over willekeurige arrestaties, uitzettingen en repressies van onder meer zwangere vrouwen en kinderen. Deze schendingen van mensenrechten speelden zich af in Tanger, Oujda, Nador, Al Hoceima en Ksar El Kebir.

In de verklaring beschrijft het ministerie de beschuldigingen als ongegrond. Het optreden van de veiligheidsdiensten in hun strijd tegen de illegale immigratie is strikt volgens de Marokkaanse wet. Elke agent die deze regels niet naleeft kan een straf verwachten, zo valt te lezen.

Een legitiem recht
Marokko heeft overigens een belang bij de naleving van de nationale wetten inzake illegale immigratie en het verblijf van vreemdelingen op Marokkaans grondgebied. Zeker met het oog op de strijd tegen netwerken die betrokken zijn bij mensenhandel. Uitzettingen van immigranten geschieden dan ook op een rechtsgeldige manier en bevatten alle juridische en procedurele aspecten. 

Op de aantijgingen omtrent zwangere vrouwen en kinderen reageerde het ministerie eveneens geïrriteerd. Marokko doet er volgens de autoriteiten juist alles aan om met name zwangere vrouwen en minderjarigen te beschermen. Op basis hiervan verzekerde het ministerie dat deze kwetsbare groep op geen enkele wijze beïnvloed is door de procedures van deportatie.

Sterker nog: veel vrouwen en kinderen hebben van verschillende instellingen sociale en medische bijstand gekregen bij hun aankomst in Marokko.

Vrijwillige terugkeer
De afdeling zegt er alles aan te doen om mensenhandel tegen te gaan die misbruik maken van de kwetsbaarheid van illegale migranten. Daarbij wil Marokko vooral gebruik maken van regelingen die vrijwillige terugkeer mogelijk maken.

© Redactie 2013
marokko
illegale immigratie
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?