Generaal Egypte: 'Zonder coup hadden we nu burgeroorlog'

buitenland
65
4 aug '13
Als het Egyptische leger niet had ingegrepen in de politieke ontwikkelingen van het land "zou het een burgeroorlog zijn geworden."

Dat zegt generaal Abdel Fatah al-Sissi in een uitzonderlijk interview met The Washington Post van zaterdag. In het gesprek beschuldigt hij de door het leger afgezette president Mohammed Morsi ervan geen president te zijn geweest voor alle Egyptenaren "maar een president die zijn volgers en aanhangers vertegenwoordigde."

Over de Moslimbroederschap, de beweging van Morsi, zegt de topmilitair: "Het idee dat hen bindt is geen nationalisme, geen vaderlandsliefde, geen gevoel voor het land." Al-Sissi zegt geen aspiraties te hebben 'autoriteit' te verkrijgen in antwoord op de vraag of hij van plan is president te worden van het land.

De militair zegt het belangrijk te vinden ervoor te zorgen dat de mensen in Egypte in vrede leven, dat 'wij' door kunnen gaan met de routekaart naar een democratisering en dat de komende verkiezingen zonder bloedvergieten kunnen plaatsvinden. "Als de mensen van me houden, is dat het belangrijkste voor mij."

Al-Sissi hekelt de VS voor het schrappen van de levering van vier gevechtsvliegtuigen nadat het leger meehielp Morsi weg te krijgen. "Zo ga je niet met een patriottisch leger om", aldus de generaal. Hij zegt dagelijks aan de telefoon te hangen met de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel.

Al-Sissi vraagt de Amerikaanse regering wel zijn invloed bij de Moslimbroederschap aan te wenden 'om dit conflict op te lossen'.

© Novum 2013
morsi
egypte
burgeroorlog
al sissi
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?