Eerste Arabische vrouw met Nobelprijs mag Egypte niet in

buitenland
22
4 aug '13
Egypte ontzegt de Jemenitische activiste Tawakkul Karman de toegang tot het land.

De winnares van de Nobelprijs voor de vrede wilde zich aansluiten bij de grootste protestmanifestatie van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi, maar werd op het vliegveld van Caïro tegengehouden.

Luchthavenmedewerkers lieten weten dat Karman weer op het vliegtuig is gezet, terug naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ze liet op Twitter weten dat ze niet kan verschijnen op het plein voor de Rabaa al-Adawiya-moskee, het hart van de protestcampagne van de Moslimbroederschap. Duizenden Morsi-aanhangers demonstreren daar al weken tegen de machtsgreep van het leger en eisen Morsi's terugkeer.

Karman maakt geen geheim van haar afkeer van het ingrijpen van het leger en steunt de protestbeweging van de Moslimbroeders. De 34-jarige Jemenitische is een kopstuk van de islamistische Islah-partij, de Jemenitische tak van de Moslimbroederschap.

De 34-jarige journaliste, politica en voorvechtster van vrouwenrechten groeide uit tot het gezicht van de volksopstand in Jemen, één van de reeks revoluties in de Arabische wereld die de 'Arabische Lente' ging heten. Ze werd in 2011 als eerste Arabische vrouw ooit onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede.

© Novum 2013
egypte
arabische lente
tawakkul karman
morsi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?