Uitzonderlijk veel zwemdoden in natuurwater

algemeen
0
5 aug '13
Dit jaar zijn uitzonderlijk veel mensen omgekomen tijdens het zwemmen in natuurwater.

Alleen dit weekend al verdronken vijf mensen, allen Polen. Dit zwemseizoen staat de teller op zestien doden, waarvan veertien incidenten zwemgerelateerd, aldus directeur van de Nederlandse Reddingsbrigade Raymond van Mourik. Gekeken naar de afgelopen vijf jaar, gaat het jaarlijks normaal om gemiddeld vier zwemdoden. "En het zwemseizoen is nog lang niet voorbij", aldus Van Mourik.

Van de veertien incidenten ging het bij de helft om mensen van allochtone afkomst, onder wie de vijf Polen. Hoewel Van Mourik benadrukt dat ieder incident op zich staat, is volgens hem de afgelopen jaren een stijging te zien van het aantal zwemdoden van allochtone afkomst, ook onder Polen en Bulgaren. Bij deze groep is in mindere mate sprake van een zwemcultuur zoals Nederland die kent.

De reddingsbrigade adviseert zwemmers alleen in natuurwater te zwemmen waar toezicht is. Verder moet iedereen zich afvragen hoe goed hij of zij kan zwemmen. "Als je niet kunt zwemmen, ga dan niet verder in het water dan tot de knie, zeker bij het zwemmen in zee", aldus Van Mourik.

Vrijdag overleed een man bij Hoofddorp, een dag eerder verdronk een Pool in een meer bij Overveen. Zondag overleed een 23-jarige Pool bij Callantsoog. Ook verdronken in Horst dit weekeinde twee Poolse seizoensarbeiders.

© Novum 2013
zwemmen
van mourik
verdronken
cbs
polen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi