HRW: Syrische leger doodt burgers met raketten

buitenland
1
5 aug '13
Het Syrische leger vuurt in zijn strijd met de rebellen ballistische raketten af op bewoond gebied.

Dat heeft volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) al honderden Syrische burgers het leven gekost. HRW heeft negen raketaanvallen onderzocht die zijn uitgevoerd tussen februari en juli, rapporteerde de mensenrechtenorganisatie maandag. Bij die bombardementen kwamen 215 mensen om. Van de slachtoffers was de helft kind.

De jongste aanval, in de noordelijke provincie Aleppo, doodde ten minste zeventien kinderen en zestien volwassenen. De zeven getroffen plaatsen die HRW-medewerkers hebben bezocht lagen volgens hen niet in de buurt van militaire doelen. Ballistische raketten als de beruchte Scud zijn erg onnauwkeurig.

"Zelfs als er strijders in de buurt zijn kun je hen niet precies op de korrel nemen. De gevolgen voor burgers ter plaatse waren in sommige gevallen rampzalig", zei toponderzoeker Ole Solvang van de mensenrechtenorganisatie. HRW riep de Syrische president Bashar Assad maandag op een eind te maken aan de lukrake aanvallen.

Het regeringsleger ontkent categorisch dat het burgers op de korrel neemt. De strijdkrachten zeggen 'terroristen' te bevechten die zich tussen burgers verschuilen.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
raketten
hrw
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?