Twee Marokkanen leveren uit onvrede nationaliteit in

marokko
96
5 aug '13
Twee Marokkanen, waaronder een vrouw uit Nederland, willen op papier geen Marokkaan meer zijn.

In een brief aan de regeringspartij PJD laat een Marokkaanse burger genaamd Bensalem Loukili zijn onvrede merken. Hij vraagt in zijn schrijven om zijn nationaliteit te laten vallen. 'Ik Bensalem Loukili, geboren op 16 februari in 1978 in het dorp Kermat Bin Salam in Zerhoun, nam de beslissing om de Marokkaanse nationaliteit op te geven', zo begon de Marokkaan zijn relaas.

De beslissing voor het laten vallen van zijn nationaliteit volgt na een reeks van aanvallen en willekeurige arrestaties waar hij mee te maken kreeg en krijgt. 'Om geen andere reden dan dat is om de eenvoudigste mensenrecht vraag: het recht op werk.' Ook zou hij een 'standvastige activist zijn die tegen alle schendingen en onderdrukkende praktijken' is die tegen hemzelf en andere burgers worden uitgevoerd. 

Loukili is echter niet de enige die uit grote verontwaardiging kennis hebben genomen van de ontwikkelingen in Marokko. 

Marokkaanse in Nederland
Op Facebook circuleert een brief van een Marokkaanse vrouw die in Nederland woont. Ondergetekende Samira Alhnkuri schrijft in haar brief aan de Marokkaanse minister van Justitie dat ze graag afstand wil doen van haar identiteit vanaf de Dag van de Troon in Marokko. Naar aanleiding van Troonsdag werden namelijk 48 Spanjaarden vrijgelaten waaronder ook een Spaanse pedofiel. 

'Ik, Samira Alhnkuri, geboren op 2 januari 1984 in Kenitra, verzoek u naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het koninklijk pardon voor de Spaanse man die Marokkaanse kinderen verkrachtte, om mijn identiteit in te trekken.' Beide ontevreden burgers vermeldden eveneens hun documentnummer om de zaak soepeler te laten verlopen.

Of de Marokkaanse autoriteiten in gaan op de verzoeken is niet bekend.

© Redactie 2013
marokko
nederland
nationaliteit
bensalem loukili
samira alhnkuri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?