Paniek bij ambassades om boodschap al-Zawahiri

buitenland
6
6 aug '13
Meerdere landen hebben besloten hun ambassades te sluiten.

Een onderschepte geheime boodschap over een grote terreuraanslag van Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri aan zijn plaatsvervanger in Jemen Nasser al-Wahishi vormde de aanleiding voor het sluiten van Amerikaanse diplomatieke posten in islamitische landen. Dat hebben een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten en een diplomaat in het Midden-Oosten maandag tegen Associated Press gezegd.

De boodschap van Al-Zawahiri werd enkele weken geleden opgepikt en leek aanvankelijk over een actie tegen Jemenitische doelen te gaan. Later bleek dat de bedreiging ook gold voor Amerikaanse en andere westerse doelwitten. De Amerikaanse regering ging hierop over tot sluiting van diplomatieke posten, van Mauritanië aan de Afrikaanse westkust tot Bangladesh en Madagascar. Maandag gingen sommige posten weer open.

De autoriteiten in Jemen gaven maandag de namen vrij van 25 gezochte leden van Al-Qaida die aanslagen zouden hebben willen plegen tegen 'buitenlandse kantoren en organisaties en Jemenitische instellingen' in de hoofdstad Sanaa en andere steden in het land, liet het Jemenitische ministerie van binnenlandse zaken weten.

Al-Wahishi is de leider van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland, dat in Jemen zijn thuisbasis heeft.

© Novum 2013
jemen
vs
al-qaida
ayman al zawahiri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi