'Boekhouding overheid warboel'

economie
0
7 aug '13
De boekhouding bij de rijksoverheid is een warboel.

Dat concludeert het AD woensdag op basis van documenten die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Vorig jaar is 472 miljoen euro niet volgens de regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van twee miljard is het onduidelijk of het correct is uitgegeven. De Algemene Rekenkamer benadrukt in een reactie dat het om tussenrapportages gaat.

De krant liet accountants en hoogleraren zo'n twintig rapportages bekijken van de interne accountantcontroleurs van het rijk. De onrechtmatigheden variëren van het ontbreken van een paragraaf tot overheidsgeld dat niet goed is besteed. Het zou gaan om bijvoorbeeld 91 miljoen euro aan 'fouten' bij subsidieverstrekking door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van twee miljard euro kon niet worden vastgesteld of het geld goed is besteed. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is die onduidelijkheid het grootst. Van 1,1 miljard aan uitkeringen aan gemeenten zijn twijfels over de rechtmatigheid.

Een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer bevestigt de cijfers in de rapporten van de interne accountants. Hij benadrukt echter dat het om tussenrapportages gaat, die een signaalfunctie hebben naar de ministeries. Vervolgens doet de Rekenkamer ook nog onderzoek. "Als het financieel jaarverslag van het Rijk op Verantwoordingsdag verschijnt, dan zijn in de tussentijd al weer heel veel stappen gezet", benadrukt de zegsman.

© Novum 2013
boekhouding
overheid
crisis
bezuinigen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi