Terugkeer pedofiel naar Marokko vrijwel onmogelijk

marokko
23
7 aug '13
De uitzetting van de Spaans-Iraakse pedofiel naar Marokko is nagenoeg onhaalbaar.

Dat zegt M'hamed Abdenabaoui, de directeur van de Directie van Criminele Zaken en Gratie, dat onder het ministerie van Justitie valt. Een terugkeer naar een Marokkaanse cel is volgens Yabiladi alleen mogelijk als Galvan zijn Spaanse nationaliteit verliest. Nu blijven er nog twee opties over: een nieuw proces in een Spaanse rechtbank of het uitzitten van zijn 'Marokkaanse' straf in een Spaanse gevangenis.

Dat zijn de conclusies van de eerste vergadering die gisteren in Madrid plaatsvond tussen een Marokkaanse delegatie en hoge ambtenaren van het ministerie van Justitie van Alberto Ruiz Gallardon. De aankondiging is een bevestiging van de vrees van veel Marokkanen. Abdenabaoui verklaarde na de vergadering van negentig minuten tegenover televisiezender Al Oula dat een uitlevering uitgesloten is. 

Reden hiervoor is een justitioneel verdrag tussen Marokko en Spanje waarin staat dat onderdanen niet uitgeleverd worden. Dit verdrag dateert van 1997. 
 
Marokko kan twee kanten op
Abdenabaoui benadrukte dat zijn Spaanse collega's hebben voorgesteld om Galvan aan een nieuw proces te onderwerpen of dat zijn dertig jaar celstraf in acht word genomen maar dat hij in een Spaanse cel de jaren zal slijten. De opties zullen nu door de Marokkaanse minister van Justitie Mustapha Ramid worden overwogen. Marokko zal waarschijnlijk voor de tweede optie kiezen.

Het hoofd van de Marokkaanse delegatie zei dat er echter maar een select groepje de uiteindelijke beslissing neemt en dat zijn de rechters van het Nationaal Hof in Madrid. De gekoesterde wens van een overgroot deel van de Marokkaanse bevolking lijkt hiermee niet uit te komen.

© Redactie 2013
marokko
spanje
daniel galvan fina
danielgate
pedofiel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?