Algerijnse maatregelen dwingen Marokkanen naar tankstation (video)

marokko
13
9 aug '13
De Algerijnse autoriteiten hebben maatregelen genomen tegen de brandstofsmokkel van onderdanen naar Marokko.

Er heerst in Marokko vooral bij de grens met Algerije een tekort aan gesmokkeld brandstof. Het gegeven is opmerkelijk te noemen maar wel zeer welkom voor de autoriteiten, die hiermee meer inkomsten krijgen. Donderdagmiddag raakten de voorraden van enkele tankstations in Oujda zelfs uitgeput en ontstonden er kort voor het Suikerfeest lange wachtrijen bij officiële tankstations.

Dat meldt nieuwswebsite Yabiladi. Zeker door de verwachte drukte van vandaag hebben meer mensen meer brandstof nodig. Bij een station nabij de Marjane in de stad werd het zelfs zo druk dat files op de weg ontstonden. Veel van deze mensen waren gewend om goedkoper gesmokkeld brandstof te 'tanken'. De Algerijnse autoriteiten hebben hier echter een slag in geslagen door verschillende maatregelen.

Zo is er bijvoorbeeld een sloot gegraven bij de grens waar veel smokkelaars hun goederen Marokko in krijgen. Ook zijn er aan beide kanten veel meer grenscontroles. Op deze manier leven de tankstations weer op. Professionals en ondernemers klagen al jaren over de verliezen als gevolg van de brandstofsmokkel in Oujda. De voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse Olie, Adil Ziady, sprak tegenover The Economist afgelopen week over een verlies van 1 miljard dirham. 

Naast Oujda worden ook Rabat, Meknes en Fes geteisterd door de plaag van illegale smokkel. De bellen van de Marokkaanse autoriteiten rinkelden vervolgens waarna meer actie werd ingelast. Zo is in korte tijd 1,8 miljoen liter aan gesmokkelde benzine in beslag genomen. De grootste verliezer is de Marokkaanse consument, die vooral door het verschil in prijs zijn toevlucht neemt tot illegale brandstof. 

Een liter gesmokkelde diesel kost vier dirham terwijl het bij een tankstation al gauw 8,15 dirham kost.

Bekijk hier een korte reportage over de gevolgen van gesmokkeld brandstof.

© Redactie 2013
marokko
algerije
brandstofsmokkel
tankstations
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?