Politie New York discrimineert

buitenland
3
13 aug '13
Zwarten en latino's worden systematisch aangehouden.

De politie van New York pikt er systematisch zwarten en Amerikanen met een Latijnse achtergrond uit bij acties waarbij voorbijgangers staande worden gehouden, ondervraagd en gefouilleerd. Dat is illegaal. Dat heeft rechter Shira Scheindlin maandag besloten in een zaak van twaalf inwoners van de stad die beweerden alleen staande te zijn gehouden vanwege hun ras.

Het beleid van de New Yorkse politie - dat bekend staat als stop-and-frisk - bestaat al tientallen jaren. Het gebruik ervan is echter onder burgemeester Michael Bloomberg enorm toegenomen. Zo werden twee jaar geleden 684.330 mensen staande gehouden en gefouilleerd. Volgens de burgervader helpt het beleid de misdaad in de stad terug te dringen. Bloomberg kondigde meteen hoger beroep aan tegen het besluit van de rechter, die hij verweet 'niet te begrijpen hoe de politie werkt'.

Scheindlin stelde dat er genoeg bewijs is dat de New Yorkse politie de staandehoudingen uitvoert op een raciaal discriminatoire wijze. Dat bewijs werd bewust genegeerd. De rechter stelde dat minstens tweehonderdduizend staandehoudingen gebeurden zonder redelijke verdenking. Politieagenten zouden onder druk zijn gezet door hun bazen om stop-and-frisk te gebruiken.

Scheindlin zei ook dat de meesten van degenen die staande werden gehouden onschuldig waren. Zij verwees verder naar een artikel in de grondwet dat burgers beschermt tegen onredelijke fouilleringen en inbeslagnemingen. De rechter wees advocaat Peter Zimroth aan als 'onafhankelijk toezichthouder'. Hij moet tevens verandering in de huidige praktijk helpen doorvoeren.

De helft van degenen die staande werden gehouden werd alleen ondervraagd. Bij anderen werd hun tas of rugzak doorzocht, of vond een fouillering plaats. In maar tien procent van de gevallen werd de betrokkene ook aangehouden.

Bloomberg liet in een reactie weten dat de rechter op 'verontrustende wijze' de goede intenties van de politie negeert. Volgens hem zijn door stop-and-frisk ontelbare levens in New York gered. Hij noemde het besluit van de rechter 'gevaarlijk' en voorspelde een nieuwe stijging van criminaliteit in New York. "Dat kunnen we niet laten gebeuren", aldus de burgervader.

New York heeft 35 duizend politiemensen, het grootste korps in de VS. De gemeenteraad heeft al eerder getracht een onafhankelijk toezichthouder te benoemen in combinatie met een regeling waardoor burgers makkelijker konden klagen als zij hun burgerrechten in het gedrang zagen komen. Bloomberg heeft die voorstellen met een veto naar de prullenbak verwezen.

© Novum 2013
new york
vs
amerikanen
racisme
discriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?