Assad aan winnende hand, oppositie presenteert toekomstplan

buitenland
3
13 aug '13
Nationale verzoening en gerechtigheid voor alle slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.

Deze uitgangspunten heeft de verenigde Syrische oppositie dinsdag in een verklaring naar voren gebracht. Woensdag wil de oppositie formeel een plan - een zogenoemde routekaart - voor een politieke hervorming in Syrië presenteren voor de periode na de val van president Bashar Assad.

De oppositie stelt voor alle gewapende groepen in Syrië te ontwapenen. De leden moeten terug kunnen keren in de Syrische samenleving. Het militaire apparaat van Assad moet geherstructureerd, worden waarbij corrupte functionarissen er meteen uitgehaald worden.

Syrië moet een nieuw parlement krijgen. Bevoegdheden van de president moeten naar het parlement overgaan. Het staatshoofd moet een moslim zijn. Het nieuwe parlement gaat een nieuwe grondwet maken gebaseerd op de grondwet van 1950. De nieuwe grondwet wordt aan het volk ter beoordeling voorgelegd in een referendum. Er komt een onafhankelijk juridisch apparaat.

De plannen zijn opgesteld door een groep van driehonderd activisten waaronder advocaten, leden van de oppositionele Nationale Coalitie, de Syrische Nationale Raad, overgelopen ministers en topambtenaren van Assad, alsmede commandanten van milities.

De routekaart wordt in Istanbul gepresenteerd op een moment dat Assad aan de winnende hand is in Syrië. Een internationale vredesconferentie waaraan Rusland en de VS werken, zal zeker niet voor oktober kunnen plaatsvinden, heeft de Russische staatssecretaris van buitenlandse zaken Gennari Gatilov dinsdag verklaard. Deze maand houden beide landen weer voorbereidend overleg. In september is het al 'te druk' met andere zaken.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
oppositie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?