Groen licht voor Nederlandse wapenlevering aan Algerije

buitenland
0
14 aug '13
Een Nederlands bedrijf mag voor ruim 21 miljoen euro aan militair materieel aan Algerije verkopen.

De onderneming heeft hiervoor onlangs een exportvergunning gekregen, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmersmans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om radarsystemen en zogenoemde C3-systemen (commando, controle en communicatie). Dit materieel gaat naar Algerije via China, waar de Algerijnse marine drie kleine fregatten heeft besteld voor terrorismebestrijding en het verdedigen van het land.

De systemen worden in China door personeel van het Nederlandse bedrijf gedeeltelijk ingebouwd in de fregatten, waarna gevoelige hard- en software in Algerije definitief worden geïnstalleerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat Chinese bedrijven of de Chinese overheid aan gevoelige informatie komt.

De aanvraag is volgens de ministers getoetst aan het Europese standpunt overwapenexport. Op het gebied van mensenrechten is bijvoorbeeld geoordeeld dat niet te verwachten is dat de systemen zullen bijdragen aan schendingen van de mensenrechten.

Verder heeft Algerije volgens Ploumen en Timmermans een legitieme behoefte zich te beschermen tegen terreuracties van bijvoorbeeld islamitisch-fundamentalistische organisaties als de Al-Qaida au Magreb Islamique. Ook sluiten de ministers vrijwel uit dat de gevoelige relatie van Algerije met buurland Marokko op militair gebied zal escaleren.

Om welk bedrijf het gaat, is niet bekendgemaakt. Dat gebeurt in dergelijke gevallen nooit, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

© Novum 2013
algerije
wapens
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?