Ook in Tunis massademonstratie tegen regering

buitenland
1
14 aug '13
Naar schatting veertigduizend mensen hebben dinsdagavond in de Tunesische hoofdstad Tunis het opstappen van de regering geëist.

Ze verzamelden zich bij het parlementsgebouw waar de oppositie al enige tijd een tentenkamp heeft. Elders in Tunis kwamen naar schatting tweeduizend aanhangers van de Ennahda-partij bijeen. Ennahda won eind 2011 de verkiezingen en regeert sindsdien. Formeel kwamen de partijaanhangers bijeen om de rol van de vrouw in Tunesië te vieren.

De Tunesische president Moncef Marzouki pleitte dinsdag in een tv-rede voor de vorming van een regering van nationale eenheid waaraan 'alle partijen' zouden moeten deelnemen. Het staatshoofd nam daarmee afstand van Ennahda, dat een soortgelijke wens van de oppositie heeft afgewezen.

In Tunesië is het sinds 25 juli, de dag dat oppositieleider Mohamed Brahmi werd vermoord, zeer onrustig. Woensdag kwam de Duitse minister van buitenlandse zaken, Guido Westerwelle, voor een tweedaags bezoek in Tunis aan. Hij wil in gesprekken met alle betrokken partijen proberen een compromis voor de politieke crisis in het land te vinden.

Westerwelle waarschuwde voor een verdere escalatie met meer straatgeweld. Hij noemde dat 'het slechtst denkbare vooruitzicht voor Tunesië'. Tunesië geldt als de bakermat van de Arabische Lente. Een volksopstand leidde tot het aftreden en de vlucht van president Zine el Abidine Ben Ali.

© Novum 2013
tunesië
arabische lente
tunis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?