Nederlandse Syriëganger Mohammed G. hoort straf later

buitenland
3
14 aug '13
De 24-jarige Mohammed G. hoort pas dit najaar wat voor straf hij krijgt voor zijn geplande reis naar Syrië.

De rechter velde woensdag nog geen eindoordeel in de zaak, waarin G. 'voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf' ten laste is gelegd. De rechtbank in Rotterdam wil nader geïnformeerd worden door de gedragsdeskundigen die hebben geadviseerd om de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt G., een in Rotterdam woonachtige Irakees, een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Hij zou van plan zijn geweest om zich in Syrië aan te sluiten bij islamitische strijders.

Het OM vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig strafbaar feit, waarvoor een lange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Maar vanwege zijn psychische gesteldheid wordt hij ontslagen van rechtsvervolging.

Het is de eerste keer dat in Nederland iemand terechtstaat omdat hij in het buitenland wil deelnemen aan de jihad. Een nieuwe zitting staat gepland op 2 oktober. De gedragsdeskundigen moeten dan meer uitleg geven over de psychische gesteldheid van de man.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
polderjihad
rotterdam
mohammed g
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?