Drie journalisten gedood in Egypte

buitenland
8
15 aug '13
In het geweld dat woensdag uitbrak in Egypte zijn minstens drie journalisten om het leven gekomen en verscheidene anderen gewond geraakt.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) heeft een beroep op de autoriteiten gedaan om zelfbeheersing te betrachten en de media hun werk te laten doen. De 61-jarige cameraman Mick Deane van het Britse Sky News werd door kogels geraakt toen hij het opbreken van een kamp van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi filmde in Caïro. Hij kreeg medische hulp, maar overleed aan zijn verwondingen; de overige leden van de reportageploeg bleven ongedeed, liet Sky News weten.

De 26-jarige Habiba Ahmed Abd Elaziz werd doodgeschoten bij de Rabaah al-Adawiya-moskee. Zij werkte voor Xpress, een publicatie van Gulf News uit de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de moskee werd ook Ahmed Abdel Gawad doodgeschoten, een verslaggever van de Egyptische krant Al Akhbar.

Mediawaakhond CPJ riep de autoriteiten op om aan de ordetroepen 'duidelijke orders' te geven om journalisten in Caïro en de rest van het land hun werk te laten doen. Het Internationaal Persinstituut zei meldingen te hebben gekregen dat journalisten door beide kampen in het conflict op de korrel zijn genomen. Directeur Alison Bethel McKenzie zei dat de internationale gemeenschap de regering van Egypte ter verantwoording moet roepen.

Persbureau Reuters meldde dat een fotografe door een kogel in haar voet was geraakt. Een AP-fotograaf zei hagel in zijn nek te hebben gekregen. Een cameraman van Al Jazeera kreeg een kogel in een arm en twee correspondenten werden opgepakt. Verslaggevers zonder Grenzen liet weten dat ook verscheidene Egyptische journalisten gewond zijn geraakt.

© Novum 2013
egypte
morsi
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?