VN roepen op tot 'maximale terughoudendheid' Egypte

buitenland
2
16 aug '13
De Veiligheidsraad heeft de Egyptische regering en de Moslimbroederschap donderdag opgeroepen tot 'maximale terughoudendheid'.

De Veiligheidsraad wil dat er een einde wordt gemaakt aan het geweld in Egypte en dat er stappen worden gezet richting verzoening. De VN gaven geen formele verklaring uit. Dit weerspiegelt het grote verschil van mening tussen de vijftien lidstaten over de wijze waarop moet worden gereageerd op het bloedvergieten in Egypte.

De Argentijnse VN-ambassadeur Maria Cristina Perceval, de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, sprak na de spoedzitting met de pers. "De lidstaten betreuren het verlies van mensenlevens en hebben hun medeleven aan de slachtoffers betoond. De visie van de leden van de raad is dat het belangrijk is een eind te maken aan het geweld in Egypte", zei Perceval. Ze riep bovendien op tot terughoudend en verzoening.

Diverse lidstaten hadden aangedrongen op een persverklaring waarin het geweld werd veroordeeld, maar China hield dit tegen. Rusland en China zijn van oudsher tegen bemoeienis van de Veiligheidsraad met de interne aangelegenheden van een land. Dit is deels toe te schrijven aan de preceaire situaties in eigen land, zoals de situatie in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië en in Tibet.

Uiteindelijk werd in de verklaring zelfs niet opgenomen dat het geweld werd betreurd. De Veiligheidsraad was voor de spoedzitting bijeengekomen op verzoek van Groot-Brittannië, Frankrijk en Oostenrijk. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde woensdag al het geweld in Egypte.

Hij betreurt dat de Egyptische autoriteiten geweld gebruiken en niet hebben geluisterd naar zijn verzoek om verder bloedvergieten te voorkomen.

© Novum 2013
veiligheidsraad
egypte
moslimbroederschap
morsi
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?