Moslimbroeders straat op om woede te tonen

buitenland
45
16 aug '13
Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben een 'Dag van Woede' ingelast.

Tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap zijn vrijdag in Caïro en in andere steden in Egypte de straat opgegaan in weerwil van de noodtoestand die de autoriteiten hebben afgekondigd. De Moslimbroeders trokken na het vrijdaggebed massaal de steden in en gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Broederschap voor een 'Dag van Woede'.
De ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi liep woensdag uit op een bloedbad. Zeker 638 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Morsi's aanhangers eisen al weken dat hun president opnieuw wordt aangesteld.

Ook de veiligheidsdiensten zijn vrijdag massaal op de been. Grote pleinen in Caïro zijn afgesloten met pantservoertuigen en op belangrijke kruispunten staan militairen geposteerd met machinegeweren. De regering liet donderdag weten dat de veiligheidsdiensten toestemming hebben dodelijk geweld te gebruiken tegen betogers die de politie en overheidsgebouwen aanvallen.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke vleugel van de Moslimbroederschap, liet vrijdag in een verklaring weten niet in te zullen binden en zei 'dat de beweging mensen blijft mobiliseren om de straat op te gaan, zonder hun toevlucht te zoeken tot geweld of vandalisme'. "De strijd om deze onwettige regering omver te werpen is een plicht. Een islamitische, nationale, morele en menselijke plicht waar we niet voor zullen vluchten totdat gerechtigheid en vrijheid zegevieren en totdat de onderdrukking is overwonnen."

© Novum 2013
egypte
morsi
arabische lente
caïro
dag van woede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?