Nederlandse Syrië-gangers vrij

algemeen
1
19 aug '13
De Nederlandse vrouw en haar 17-jarige zoon die dit weekend in een Turkse cel werden gezet nadat ze uit Syrië de grens met Turkije waren overgestoken, zijn op vrije voeten gesteld.

Dat bevestigt de Nederlandse journalist en cameraman Bud Wichers, die samen met hen werd opgepakt en nog vastzit in de gevangenis in de Turkse plaats Mardin. Volgens Wichers hebben de Nederlandse Alaa Abdulfatah uit Delft en haar zoon dubbele paspoorten en gelden voor hen andere regels dan voor Wichers, die alleen een Nederlands paspoort heeft. Wichers laat per telefoon weten het goed te maken.

Wel is het erg warm in het cellenblok van twee bij vier meter, waar hij alleen zit, omdat er geen airconditioning is. De journalist zegt 'goed behandeld' te worden. Wichers heeft maandagochtend nog gebeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zij hebben contact met de autoriteiten hier", aldus de journalist. Ook heeft hij contact gehad met de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Die meldt maandag dat Wichers mogelijk maandag of dinsdag vrijkomt.

Abdulfatah laat maandagochtend zelf op Twitter ook weten inmiddels vrij te zijn. Ook verwacht ze dat Wichers snel vrij komt. Een woordvoerder van de gemeente Delft bevestigt dat de vrouw werkzaam is bij de gemeente, maar zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van haar reis. "Het gaat om een privébezoek en zij is in ieder geval niet namens de gemeente Delft naar Syrië afgereisd."

De Nederlandse Abdulfatah was naar het dorp Amuda gegaan, waar ze is opgegroeid. Het dorp ligt in Koerdisch gebied in het noordoosten van Syrië. Ze vreesde dat het geweld binnenkort het dorp zou bereiken, en wilde haar familie en vrienden voor die tijd bezoeken. Wichers zag een goede reportage in het verhaal van de Delftse en maakte de afgelopen week opnames.

Wichers, die onder meer werkzaam is voor ANP en Reuters, is regelmatig in Syrië. Zo was hij vorige maand voor Ramandanjournaal van de NTR in het door oorlog verscheurde land.

© Novum 2013
syrië
turkije
arabische lente
mardin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?