Arrestanten Egypte gestikt tijdens transport

buitenland
3
19 aug '13
Door traangas in een transportwagen kwamen tientallen Egyptenaren om het leven.

Zeker 36 mensen die waren opgepakt tijdens de onlusten in Caïro zijn zondag om het leven gekomen toen veiligheidstroepen traangas schoten in een vrachtwagen waarin ze werden vervoerd. Dat hebben medewerkers van Egyptische veiligheidsdiensten zondagavond gezegd.

De vrachtwagen maakte deel uit van een konvooi waarin zo'n zeshonderd arrestanten naar de Abu Zaal-gevangenis in het noorden van de Egyptische hoofdstad werden overgebracht. Arrestanten in een van de trucks kwamen in verzet en wisten een begeleidende politieagent te overmeesteren. Veiligheidstroepen schoten traangas in de vrachtwagen in een poging de zwaar toegetakelde agent te ontzetten. Door het gas stikten de arrestanten, aldus de zegslieden, die anonimiteit bedongen.

Hun lezing wijkt af van berichten over het voorval in de staatsmedia. Volgens de website van de staatstelevisie vielen de doden toen arrestanten probeerden te ontsnappen nadat veiligheidstroepen in de buurt van de gevangenis slaags waren geraakt met militanten. Het staatspersbureau MENA berichtte eveneens dat de trucks waren beschoten.

Volgens de staatsmedia behoorden alle doden en de aanvallers tot de Moslimbroederschap, de organisatie waar ook de afgezette president Mohammed Moris toe behoort. De functionarissen met wie het persbureau AP sprak verklaarden dat lang niet alle arrestanten lid waren van de broederschap.

De arrestanten waren in de voorgaande twee dagen opgepakt op en rond het Ramsesplein, waar bij botsingen met de politie tientallen doden zijn gevallen.

© Novum 2013
egypte
morsi
arabische lente
traangas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi