Mubarak op zeer korte termijn vrij

buitenland
0
19 aug '13
De gevangen Egyptische ex-president Hosni Mubarak komt mogelijk nog deze week op vrije voeten.

Volgens rechtbankmedewerkers ziet de rechter geen grond om hem nog langer vast te houden. Mubarak stond terecht voor corruptie en zijn aandeel in de moord op honderden betogers tijdens de volksopstand die hem twee jaar geleden ten val bracht. De twee jaar voorarrest die hem voor de laatste aanklacht maximaal mochten worden opgelegd heeft hij er al op zitten.

Hij zat daarom enkel nog vast in afwachting van de behandeling van de corruptiezaak. De rechter heeft in die zaak nu Mubaraks vrijlating bevolen, lieten medewerkers van de rechtbank maandag weten. De aanklacht betrof het verduisteren van geld voor presidentiële paleizen. Ook een derde aanklacht, het aannemen van geschenken van staatsmedia, rechtvaardigt geen langere hechtenis.

Mubarak heeft de cadeaus al terugbetaald. De verdreven autocraat werd vorig jaar schuldig bevonden aan de dood van demonstranten en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Maar dat vonnis is in januari in hoger beroep ongedaan gemaakt.

Er zou geen concreet bewijs zijn geleverd voor Mubaraks schuld, noch was aangetoond dat de bijna negenhonderd betogers waren omgekomen door toedoen van de politie. De strafzaak moest daarom over.

© Novum 2013
egypte
arabische lente
morsi
mubarak
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi