Duizenden Marokkanen straat op voor Egypte (video)

marokko
11
19 aug '13
Ongeveer 10.000 Marokkanen hebben gisteren in verschillende delen van Marokko gedemonstreerd.

Hiermee wilden de burgers de dodelijke repressies van de militaire elite in Egypte aan de kaak stellen. Ook riepen de demonstranten leuzen voor de uitzetting van de ambassadeur van Egypte in Rabat. Achnoo meldt dat de grote menigte in Rabat vooral uit mannen bestond maar dat ook gezinnen uit het hele land op de protesten afkwamen. Zij marcheerden na samenkomst bijna twee uur in het centrum van de hoofdstad.

Dit ging overigens vreedzaam waardoor er geen ongeregeldheden ontstonden. Veel Marokkanen droegen borden waarop kritische motto's te lezen waren die richting het leger waren gericht. De demonstranten lieten eveneens foto's zien van geïmproviseerde mortuaria in Caïro. 'Allahou Akbar', 'Morsi, Morsi!' en 'Wij vragen om de uitzetting van de Egyptische ambassadeur in Marokko', waren de meest gebruikte leuzen.

Dit deden zij onder het toeziend oog van de veiligheidsdiensten, maar die grepen niet in. De oproep voor een nationale betoging voor Egypte werd gedaan door Al Adl Wal Ihsan, een islamitische organisatie voor rechtvaardigheid en liefdadigheid. Deze organisatie is in Marokko officieel verboden maar wel getolereerd. Al Adl Wal Ihsan wil koning Mohammed VI niet erkennen als 'leider van de gelovigen'.

Desondanks is de organisatie groot en goed georganiseerd. Aangaande Egypte pleit Al Adl Wal Ihsan voor een islamitische staat in Egypte maar dit moet nagestreefd worden zonder het gebruik van geweld. In de menigte waren ook leden van regeringspartij PJD. Ook de vrouw van premier Abdelilah Benkirane was aanwezig.

© Redactie 2013
marokko
egypte
morsi
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi