Opvallend zwijgen zionistische staat aangaande Egypte

buitenland
8
20 aug '13
Israël heeft zich nog altijd niet uitgesproken over het geweld in Egypte dat vorige week aan honderden mensen het leven heeft gekost.

Jeruzalem heeft goede banden met het Egyptische leger en wil dit graag zo houden om het vredesakkoord uit 1979 met Egypte niet in gevaar te brengen. Bovendien vreest Israël dat er door de onrust minder aandacht is voor de strijd tegen opstandelingen in de Sinaï. "Israël hoeft het Egyptische regime niet te steunen, zeker niet in het openbaar", zei Giora Eiland, voormalig voorzitter van de Israëlische Nationale Veiligheidsraad.

Volgens Eiland is de veroordeling door de internationale gemeenschap van het ingrijpen van het Egyptische leger echter buitensporig. Hij meent dat de belangen van het Westen en Israël veel dichter bij de belangen van de Egyptische generaal Abdel-Fatah el-Sissi en de zijnen liggen. "En zelfs als we niet dezelfde waarden delen, dan kunnen we nog wel dezelfde belangen hebben", aldus Eiland. "Het Israëlische belang is vrij duidelijk: we willen een stabiel regime in Egypte. Uiteindelijk moeten de Verenigde Staten beseffen dat een echte, betrouwbare partner een combinatie is van een coalitie van seculiere mensen in Egypte en het huidige militaire regime."

Premier Benjamin Netanyahu wilde niet reageren, maar bronnen bij het Israëlische leger zeiden dat de samenwerking met het Egyptische leger afgelopen week gewoon is voortgezet. Hierover is ook gesproken met de Amerikaanse generaal Martin Dempsey, die vorige week in Israël was. Wat precies is gezegd wilden de bronnen echter niet kwijt.

Duidelijk is dat Israël het Egyptische leger nodig heeft om de rust langs de grens in de Sinaï te bewaren. Het Israëlische en het Egyptische leger hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt in de strijd tegen extremisten in de Sinaï die banden hebben met Al-Qaida. Sinds het vertrek van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben de militanten hun activiteiten uitgebreid. Na de machtsgreep, waarbij president Mohammed Morsi het onderspit dolf, is het aantal aanslagen verder opgelopen.

Begin augustus sloot Israël korte tijd de luchthaven van Eilat, in de buurt van de Rode Zee. Een dag later voerde Israël volgens bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten een aanval met een drone uit op Egyptisch grondgebied. De Israëlische regering houdt de kaken echter stijf op elkaar, vermoedelijk uit vrees de Egyptische regering in eigen land in het hemd te zitten, omdat die een aanval op Egyptisch grondgebied toestond. Veel mensen in Egypte staan ondanks het vredesverdrag nog altijd wantrouwend tegenover de joodse staat.

De Israëlische parlementariër Shaul Mofaz, voormalig minister van defensie, noemde het essentieel dat de rust en orde in Egypte worden hersteld. "De kwestie van het vredesverdrag met Egypte is Israëls grootste belang. Zo lang het geweld en de confrontatie tussen het leger en de bevolking en het bloedvergieten toenemen, wordt het vredesakkoord in gevaar gebracht. We hebben er belang bij dat het leven daar rustig is."

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich kritisch uitgelaten over het gewelddadige optreden tegen aanhangers van Morsi vorige week woensdag. Ook senator John McCain hekelt het geweld. "Het druist in tegen alles waar we voor staan als we toekijken hoe dit zich voltrekt", zei McCain. "We blijven niet bij onze waarden."

Obama heeft nog geen beslissing genomen over maatregelen, maar uitlatingen als die van McCain hebben in Israël tot zorgen geleid dat acties van de VS gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen Jeruzalem en Caïro. Er zijn volgens een analist van de Israëlische krant Yediot Ahronot nog geen tekenen dat de betrekkingen met Caïro bekoelen. "Maar de man in de straat in Egypte begint druk uit te oefenen en het huidige regime moet iets doen om hem tegemoet te komen." De analist vreest dat dat slecht uitpakt voor Israël.

Eli Shaked, de voormalige Israëlische ambassadeur in Egypte, ziet het niet zo somber in en denkt dat het vredesakkoord niet zomaar uiteen valt. Hij zei te betwijfelen dat de Amerikaanse hulp aan Egypte wordt stopgezet. En zelfs als dat wel zou gebeuren, dan heeft dat volgens hem geen gevolgen voor het vredesverdrag. "Ze hebben er geen belang bij om bij nog een conflict betrokken te raken, daar hebben ze de tijd noch de energie voor. Ze hebben ons nu nodig, met of zonder Amerikaanse hulp."

© Novum 2013
egypte
morsi
arabische lente
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?