Erdogan: Israël achter coup Egypte

buitenland
0
20 aug '13
De afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi was het werk van Israël.

Turkije kan dat bewijzen, beweert de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Vooralsnog onderbouwde Erdogan zijn stelling met niet meer dan een citaat van een joods-Franse intellectueel die hij niet met name noemde. Die zou in 2011 in een gesprek met de Israëlische minister van justitie hebben gezegd dat de Moslimbroederschap in Egypte niet aan de macht zou komen, zelfs niet als de islamistische beweging de verkiezingen zou winnen.

"Wat werd daar gezegd over Egypte? Dat democratie niet gelijkstaat aan verkiezingen. Wie zit erachter? Israël. We hebben het bewijs in handen", zei Erdogan in een toespraak voor partijgenoten. "Het is precies zo gegaan." Een medewerker van de premier lichtte later toe dat Erdogan doelde op uitspraken van de Franse islamcriticus Bernard-Henri Lévy. Die deed Lévy tijdens een optreden met de Israëlische minister Tzipi Livni, twee jaar geleden.

Een 'online filmpje' van die gelegenheid is volgens het staflid al het bewijs waarover Erdogan sprak. "Als de Moslimbroederschap het in Egypte weet te maken zal ik niet beweren dat de democratie dat verlangt en dus maar zijn loop moet hebben", zei Lévy destijds tegen zijn gehoor op de universiteit van Tel Aviv. "Democratie gaat niet alleen over verkiezingen, maar over waarden."

Desgevraagd geeft hij te kennen dat hij er bij het Egyptische leger op zou aandringen te voorkomen dat de Moslimbroederschap aan de macht komt 'met alle middelen'. De conservatief-islamitische Erdogan heeft Morsi steeds gesteund. Hij zag de Moslimbroeder als een toonbeeld van democratisch gelegitimeerd islamitisch leiderschap en is een van de felste critici van de machtsgreep van het Egyptische leger. De strijdkrachten zetten Morsi begin juli af en houden hem sindsdien op een onbekende locatie gevangen.

Sinds de machtsovername van het Egyptische leger zijn de betrekkingen tussen Ankara en Caïro ernstig bekoeld. Beide regeringen riepen vorige week hun ambassadeur terug. Erdogan spaarde dinsdag ook islamitische landen niet die nalaten de afzetting van Morsi te veroordelen. De Turkse premier noemde die handelwijze 'verraad'. Maar 'ondanks het verraad van sommige broeders zal niemand kunnen beletten dat het Egyptische volk het bestuur over Egypte overneemt', zei Erdogan.

Volgens het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken verdienen Erdogans uitlatingen geen reactie.

© Novum 2013
morsi
egypte
arabische lente
erdogan
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi