Turk viert feestje in vliegtuig Angela Merkel

buitenland
3
21 aug '13
Een insluiper heeft zich vorige maand enkele uren vermaakt in het regeringsvliegtuig van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het toestel stond geparkeerd op luchthaven Bonn-Keulen. Hij zat aan de knoppen, activeerde de noodglijbaan en gebruikte brandblussers. Pas toen hij zonder het te beseffen in de cockpit een alarmknop omzette, ging bij de politie een belletje rinkelen. Het incident deed zich voor op de avond van 25 juli, zei een woordvoerder van de Duitse luchtmacht dinsdag. Merkel was toen niet in Keulen.

Waarschijnlijk kon de man, een 24-jarige bodybuilder met de naam Volkan T., op het veld komen doordat het alarmsysteem in verband met werkzaamheden was uitgeschakeld, zei de woordvoerder. "Hij haalde de kap van de motor, klom naar boven en kwam het vliegtuig binnen via de nooduitgang."

Toen hij was ontdekt weigerde de man het vliegtuig te verlaten. Pas nadat hij door een politiehond twee keer was gebeten liet hij zich overmeesteren, meldt het Duitse persbureau dpa. Volgens Duitse media, die zich beroepen op uitgelekte informatie van de federale politie, had hij ecstasy geslikt en stond hij in zijn onderbroek in het toestel te dansen toen de politie hem snapte.

De man was niet eerder met de politie in aanraking geweest. Volgens de hoofdofficier van justitie in Keulen, Ulrich Bremer, is de man mogelijk psychisch niet in orde en is hij wellicht ontoerekeningsvatbaar.

De Airbus A319 is een van twee regeringsvliegtuigen die op de militaire afdeling van de luchthaven van Keulen staan. Niet alleen Merkel, maar ook bondspresident Joachim Gauck en andere leden van de regering kunnen er gebruik van maken. Volgens de luchtmachtwoordvoerder had de insluiper het toestel nooit kunnen starten. Inmiddels is het toestel helemaal nagelopen en na een testvlucht weer in ode bevonden.

"Wij hebben wel een extra medewerker opgedragen de regeringsvliegtuigen continu te bewaken", zei de woordvoerder.

© Novum 2013
volkan t
merkel
vliegtuig
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?