VN kijkt weg: geen onderzoek naar gifgasaanval Damascus

buitenland
54
22 aug '13
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil meer duidelijkheid over een mogelijke gifgasaanval in Damascus woensdag.

De Raad ging echter wegens verzet van Rusland en China niet zover een onderzoek in te stellen. Dat is het resultaat van een spoedzitting van de Veiligheidsraad woensdag. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon was 'geschokt' over de berichten dat door het leger in Syrië chemische wapens zijn ingezet en wil dat alle berichten worden onderzocht, zei zijn woordvoerder Eduardo del Buey.

Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten en andere lidstaten wilden het VN-team onder leiding van de Zweed Ake Sellström, dat momenteel in Syrië al onderzoek doet naar mogelijke chemische aanvallen, opdragen ook de vermoedelijke aanval van woensdag te onderzoeken. Rusland en China hielden dat tegen, zeiden diplomaten. Beide landen zijn bondgenoten van het Syrische bewind.

De lidstaten hielden het daarom bij de verklaring dat zij, in de woorden van de Argentijnse VN-ambassadrice Maria Cristina Perceval, de 'vastbeslotenheid van de secretaris-generaal een grondig, onpartijdig en snel onderzoek te garanderen verwelkomen'.

© Novum 2013
veiligheidsraad
vn
syrië
gifgasaanval
damascus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?