Militair VS zegt sorry voor doden 16 burgers Afghanistan

buitenland
4
23 aug '13
De Amerikaanse militair die vorig jaar maart zestien Afghaanse burgers in koelen bloede doodschoot heeft donderdag tijdens zijn rechtszaak excuses aangeboden.

Sergeant Robert Bales sprak van een 'laffe daad'. Bales bekende in juni schuld en ontloopt daarmee in ieder geval de doodstraf, maar zal hoogstwaarschijnlijk levenslang krijgen. De meeste slachtoffers die Bales doodschoot waren vrouwen en kinderen. Hij zei dat hij boos en bang was toen hij zijn daad beging. "Wat ik heb gedaan was een laffe daad", aldus Bales.

"Ik ben een brok angst, kletskoek en hoogmoed. Aan de mensen die hun families zijn ontnomen, bied ik mijn oprechte excuses aan." Als Bales tot levenslang wordt veroordeeld maakt hij op zijn vroegst over twintig jaar kans op vervroegde vrijlating. Dat hij dan ook daadwerkelijk vrijkomt is echter allesbehalve zeker. Bales zal levenslang krijgen tenzij vijf van de zes juryleden anders beslissen.

De 39-jarige Bales glipte in 2012 's nachts van zijn basis weg om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds is hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

© Novum 2013
vs
militair
mensenrechten
robert bales
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?