Zomer was zonnig, droog en heel warm

algemeen
0
25 aug '13
De zomer was dit jaar zonnig, droog en aan de warme kant.

Dat concludeert weeronline.nl zo'n week voor het einde van de meteorologische zomer. Gemiddeld werd het in de Bilt 17,5 graden, waar dat normaal 17.0 graden is. Daarmee komt deze zomer in de top twintig van warmste zomers sinds 1903. Het aantal zonuren kwam uit op 630 uur, ruim 45 uur meer dan normaal. Met zo'n 160 millimeter neerslag, tegenover 209 millimeter normaal, was de zomer eveneens droog te noemen.

Na een koud voorjaar ging de zomer matig van start. In juli kwam daar echter verandering in met een hittegolf, drie tropische dagen en vijftien zomerse dagen. Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 tegenover 17,9 graden kwam juli in de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen terecht. Van een langere periode met slecht weer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in 2005 en 2011, was deze zomervakantie geen sprake.

Deze zomer kwam het enkele keren tot extreem weer. In het laatste weekend van juli onweerde het flink en begin augustus kwam het tot noodweer in delen van het land. Een 7-jarig meisje kwam om het leven in het Friese Lippenhuizen toen een boom op de caravan viel waarin zij lag te slapen.

Op zaterdag 27 juli werd wegens onweer code oranje afgekondigd en viel op een dag meer neerslag dan normaal in een halve maand. Ook deze maand kwam het tot wateroverlast. In Winschoten stortte het dak van een Albert Heijn in en viel meer neerslag dan gemiddeld in een maand.

© Novum 2013
het weer
zomer
warm
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?